NAPREDEK

Tablice osvajajo Dakar

Objavljeno 16. junij 2013 15.55 | Posodobljeno 16. junij 2013 15.57 | Piše: S. I.

V senegalski prestolnici so ob pomoči spletnega giganta Google odprli prvo tablično kavarno na svetu.

Med pericami, mizarji, hitečimi natakarji in otročički, ki se lovijo pod vročim soncem na prašni ulici sredi Dakarja, v Senegalu poteka prava spletna revolucija: v mestu se je odprla prva tablična kavarna na svetu. Poleg delavnic, mesarij in brivskih salonov, kakršnih v podsaharski Afriki kar mrgoli, stoji siva betonska stavba, ki jo krasi velik napis Tablette cafe.

Brez Googla ne bi šlo

»To je prva tablična kavarna na svetu,« ponosno pove Tidiane Deme, vodja Googlovega oddelka za francosko govoreče afriške države. Koncept, ki so si ga zamislili pri spletnem gigantu, je preprosta nadgradnja tradicionalnih spletnih kavarn oziroma cybercafejev, ki s širitvijo interneta osvajajo tudi Afriko, le da so osebne računalnike zamenjale tablice.

Ko je zdaj 33-letni Medoune Seck pred šestimi leti odprl svojo spletno kavarno Equinoxe, je hitro ugotovil, da redukcije elektrike in visoki računi njemu in njegovim strankam povzročajo glavobole. Nato pa je mimo prišel stric Google s predlogom, da enega izmed afriških cybercafejev preoblikuje v prvo tablično kavarno na svetu. Seck se je prijavil in njegov lokal so izbrali za poskusnega zajčka.

Manjša poraba elektrike

Medtem ko so tablični računalniki v industrijsko razvitih državah že povzročili pravo revolucijo in spletne kavarne potisnili na obrobje, pa bi v Afriki utegnili poskrbeti prav za njihov razvoj. Tablične kavarne bi se lahko na črni celini še kako prijele, saj si navadni državljani še zdaleč ne morejo privoščiti tablic, ki pa hkrati porabijo tudi do 25-krat manj elektrike, kar pomeni manj stroškov za lastnike cybercafejev. »Tablični računalniki bodo spremenili Senegal in celotno Afriko,« je prepričan Medoune Seck.

Equinoxe se zdaj lahko pohvali s 15 tablicami in kabinami za zasebne videopogovore, v kotu pa Medoune Seck ponuja najrazličnejšo računalniško opremo. V kavarni stojijo še trije osebni računalniki, a zanimanja zanje ni, saj se gostje s tablicami v rokah raje zleknejo v oranžne naslanjače. In cena? Enaka kot prej: 300 senegalskih frankov (60 centov) na uro.

Deli s prijatelji