GROŽNJA

Strah in trepet pred balkanizacijo Velike Britanije

Objavljeno 04. junij 2014 15.10 | Posodobljeno 04. junij 2014 15.10 | Piše: STA, P. J.

Švedi opozarjajo, da bi lahko balkanizacija imela velike posledice za celotno Evropo.

Cameron je napovedal javno preiskavo

LONDON – Švedski zunanji minister Carl Bildt je za današnji britanski Financial Times (FT) opozoril, da če bo Škotska na referendumu glasovala za neodvisnost, bi lahko prišlo do balkanizacije Velike Britanije, to pa bi imelo daljnosežne posledice za celotno Evropo.

Odprta številna vprašanja

V največjem izrazu zaskrbljenosti glede morebitne neodvisnosti Škotske iz tujine doslej je Bildt opozoril, da bi to lahko odprlo številna vprašanja v Veliki Britaniji, »vključno z irskim vprašanjem v Ulstru«, torej na Severnem Irskem.

»Mislim, da bo to imelo precej globlje posledice, kot si ljudje predstavljajo. Balkanizacija Otoka je nekaj, česar se ne veselimo,« je opozoril pred referendumom o škotski neodvisnosti, ki je napovedan za 18. september.

Odprla bi se tudi vprašanja glede nadaljnjega odnosa Škotske, pa tudi Velike Britanije z EU, je opozoril Bildt, ki je bil v letih 1999 do 2001 posebni odposlanec Združenih narodov za zahodni Balkan.

»Glasovanje bo ena zadeva. Sledilo bo precej boleče obdobje ločevanja. In kako bo to vplivalo na odnose z EU? Predvidevam, da se bo treba ponovno pogajati glede glasov,« ki jih ima Velika Britanija v procesu odločanja v EU, je dejal Bildt.

Izstop iz EU

Prihajajo tudi opozorila, da bi se moralo ob ločitvi Škotske od Velike Britanije odpreti tudi vprašanje britanskega rabata pri vplačilih v proračun EU, še navaja FT.

Bildt, ki skupaj s predsednikom švedske vlade Fredrikom Reinfeldtom velja za trdnega zaveznika vlade Davida Camerona v Londonu, je opozoril tudi pred zamislimi o izstopu Velike Britanije iz EU, o čemer naj bi Britanci odločali na referendumu leta 2017.

»Če bi izgubili Veliko Britanijo, bi bil to hud udarec. EU bi izgubila pomemben element na globalni ravni, a to bi bila še večja katastrofa za Veliko Britanijo. Postala bi otok, ki ga je odneslo v Atlantik,« je še menil Bildt v pogovoru za FT.
 

Deli s prijatelji