SODIŠČE ODLOČILO

Ste tožili Facebook? Za odškodnino se lahko obrišete pod nosom

Objavljeno 01. julij 2015 21.26 | Posodobljeno 01. julij 2015 21.26 | Piše: STA, T. L.

V skupinski tožbi sodeluje 25.000 ljudi, med drugim tudi okoli 350 iz Slovenije. Avstrijsko sodišče pa je zavrnilo tožbo proti Facebooku.

Ste se znašli v primežu družabnih omrežij?

LJUBLJANA – Avstrijsko sodišče je danes zavrnilo skupinsko tožbo proti Facebooku, ki jo je aprila letos vložili avstrijski aktivist Max Schrems (27). V odločitvi so zapisali, da zadeva ni v njihovi pristojnosti, saj da Schrems spletno omrežje uporablja poklicno in ga torej ne morejo obravnavati kot potrošnika.

V skupinski tožbi sodeluje 25.000 ljudi, med drugim tudi okoli 350 iz Slovenije in več kot 1300 iz sosednje Hrvaške. Facebooku očitajo vrsto kršitev evropske zakonodaje na področju zasebnosti, tudi v povezavi s prisluškovalnimi programi ameriške agencije NSA.

Zagovorniki Facebooka so pred sodiščem zatrjevali, da pravne podlage za skupinsko tožbo v Avstriji ni. Schremsa so tudi obtožili, da se je v tožbo spustil iz finančnih razlogov, ne pa zaradi pravic potrošnikov.

Sodišče je Facebookovim argumentom pritrdilo in odločilo, da Schrems enega od dveh profilov uporablja za poklicne namene, zaradi česar ga ne morejo obravnavati kot potrošnika. »Sodišče je tožbo zato zavrnilo, saj ni v njegovi pristojnosti,« je dejala tiskovna predstavnica sodišča.

Napovedana je pritožba

Schrems je že napovedal pritožbo, njegov odvetnik pa je izrazil začudenje nad odločitvijo sodišča. Schrems po njegovih besedah spletno omrežje uporablja le kot aktivist v sklopu skupine Europe-v-Facebook, ki si prizadeva za prenovo evropskih pravil glede zasebnosti, ne pa v poklicne namene.

»To je tako, kot da bi s tem, ko se v službo peljem z avtom, prenehal biti potrošnik, ker da avto uporabljam za poklicne namene. Po tej logiki potrošniki v EU praktično ne bi imeli pravic,« je dejal.

Na čakalni listi še 55.000 ljudi

Schrems je kampanjo sprožil avgusta lani, zaradi velikega zanimanja pa so po tednu dni število sodelujočih omejili na 25.000. Na »čakalni listi« za morebitne kasnejše tožbe je tako še 55.000 ljudi.

Skupina od ameriškega podjetja zahteva »simbolično odškodnino« 500 evrov za vsakega tožnika, kar pri 25.000 tožnikih nanese dobrih 12 milijonov evrov. Kot pravijo, je cilj tožbe uporabnikom zagotoviti zasebnost, ne pa denarno korist.

Schrems je boj s Facebookom začel pred skoraj štirimi leti, med izmenjavo na univerzi Santa Cala v Silicijevi dolini, kjer ga je presenetil malomaren odnos do evropske zakonodaje glede zasebnosti. »Splošno prepričanje v Silicijevi dolini je, da lahko v Evropi delaš, kar se ti zahoče,« je dejal.

Skupino Europe-v-Facebook je ustanovil predvsem z namenom prenove dogovora Safe Harbor (varni pristan), sklenjenega med EU in ZDA leta 2000. Tožba glede omenjenega dogovora je trenutno pred sodiščem EU, ki naj bi odločitev sprejelo prihodnje leto. Razplet bi lahko imel daljnosežne posledice za ameriška podjetja v EU.

Deli s prijatelji