RAZKRITJE

Ste kupili iphone? To vas bo šokiralo

Objavljeno 28. julij 2016 12.26 | Posodobljeno 28. julij 2016 12.26 | Piše: Ro. S.

Pri izdelavi Applovih telefonov služi tudi konkurenca.

To je novi iphone 6.

Proizvodnji stroški iphona so strogo varovani podatki. Podjetje IHS vsako leto razstavi novo predstavljene modele telefonov ter jih kos za kosom oceni. Končna cena izdelka v tovarni pa vas bo presenetila.

Znamka Apple se plača

To lahko sklepamo po ugotovitvah raziskave, saj je končna (tovarniška) cena telefona 196 dolarjev za iPhone 6, v trgovinah v ZDA pa se prodaja po okoli 650 dolarjev. Razliko v ceni je težko upravičiti z delom v tovarnah, saj telefon sestavijo iz komponent v celoto za 4 dolarje. Še več marže imajo pri modelu iPhone 6S. Prodaja se za 110 dolarjev več, medtem ko so komponente dražje 15 dolarjev. Vrednost proizvoda ob izhodu iz tovarne je namreč ocenjena na 211 dolarjev, piše Damnnet.com.

Služijo tudi konkurenti

Ironično je, da s prodajo iphona služijo tudi neposredni tekmeci. Zaslon za Apple sestavijo pri družbi LG, Samsung pa dobavlja nekatere mikroprocesorje. Srce iphona je torej proizvedeno pri njihovih največjih konkurentih.

Najdražji komponenti iphona sta zaslon, ki stane 41,5 dolarja, ter procesor A8, ki je vreden 37 dolarjev. 

Andre Rassweiler, tehnični direktor pri podjetju IHS, meni, da podjetje Apple upravičuje ceno z inovativnimi in med strankami zaželenimi pripomočki v telefonu. Strategija razvijanja novih aplikacij, uporabniku prijaznih dodatkov in dodatnega plačevanja za večji spominski prostor telefona se jim je do zdaj vedno izplačalo, piše Damnnet.com

Deli s prijatelji