ODPUŠČANJE

Spletni velikan bo na cesto vrgel 4000 zaposlenih

Objavljeno 13. avgust 2012 16.42 | Posodobljeno 13. avgust 2012 16.42 | Piše: T. L., STA

Maja je Google prevzel Motorolo Mobility, danes pa že napovedujejo množično odpuščanje.

Vsi prizadeti uporabniki naj bi že danes dobili nazaj izginulo e-pošto.

NEW YORK – Ameriški spletni velikan Google je danes sporočil, da namerava odpustiti približno 4000 zaposlenih v proizvajalcu mobilnih telefonov Motorola Mobility, ki ga je Google prevzel maja. Z reorganizacijo, ki predvideva 20-odstotno zmanjšanje števila delovnih mest in zaprtje nekaterih poslovalnic, namerava Google izboljšati dobičkonosnost družbe.

»Kljub temu da nameravamo s spremenjeno strategijo ustvariti nove priložnosti za izboljšanje dobičkonosnosti Motorole, pa se zavedamo, da bo to za zaposlene velika preizkušnja,« je napoved odpuščanj potrdil predstavnik ameriškega spletnega velikana.

Motorola naj bi z reorganizacijo število delovnih mest zmanjšala za 20 odstotkov, zaprli pa naj bi tudi tretjino od 94 poslovalnic po svetu.

Večina delavcev v ZDA varna

Približno dve tretjini od 4000 ukinjenih delovnih mest naj bi bili sicer zunaj ZDA. Družba namerava zapustiti nedobičkonosne trge v Aziji in Indiji, ustaviti proizvodnjo nizkocenovnih naprav in zmanjšati število proizvedenih mobilnih telefonov.

Predstavnik Googla je še dodal, da bodo ponudili pomoč vsem odpuščenim delavcem pri iskanju nove zaposlitve, dobili pa bodo tudi odpravnino. Google je sicer po prevzemu že reorganiziral vodstvo Motorole in zmanjšal število zaposlenih v upravi.

Motorola Mobility je bila ustanovljena leta 2011, ko se je družba Motorola ločila v družbo za izdelavo mobilnih telefonov ter družbo za vladno in javno varnost Motorola Solutions. Z nakupom Motorole v vrednosti 12,5 milijarde dolarjev je Google postal precej konkurenčnejši Applu, saj ima Motorola v lasti približno 17.000 patentov.
 

Deli s prijatelji