POLNJENJE

Spet prazna baterija?

Objavljeno 30. maj 2016 18.23 | Posodobljeno 30. maj 2016 18.23 | Piše: Staš Ivanc

Mobilniki že nekaj časa niso več le telefoni, ampak prave male multimedijske naprave. To pa zahteva svoj davek v obliki hitrega praznjenja baterij. Kako podaljšati trajanje baterije?

Minili so časi, ko smo mobilne telefone napolnili enkrat na teden in nato mirno telefonirali in pisali kratka sporočila. S prihodom pametnih telefonov se je povečevala tudi zmogljivost baterij, toda mobilniki so postali nesorazmerno bolj energetsko požrešni. Vsi ti veliki zasloni, brezžična povezljivost, napredne funkcije, uporabne in družabne aplikacije, igrice in kamere, ki zmorejo snemati video v (ultra)visoki razločljivosti, zahtevajo svoj davek. In telefončke zdaj pridno polnimo vsako noč. Medtem ko čakamo na novo revolucijo na področju baterijske tehnologije, se je pač treba znajti s prenosnimi polnilniki, ohišji, v katerih se skriva dodatna baterija, ali pa s programskimi triki, s katerimi lahko nekoliko podaljšamo delovanje baterije.

Hardver

Štiri- in petcolski zasloni, ki so berljivi tudi na močnem soncu, so eden od velikih porabnikov elektrike. Zato imajo vsi pametni telefoni že privzeto funkcijo samodejnega uravnavanja svetlosti zaslona, le vključiti jo je treba, če že ni. Lahko pa tudi ročno nastavimo nižjo svetlost zaslona, a ne smemo pozabiti, da se pri močni dnevni svetlobi na zaslonu ne bo kaj dosti videlo. Dobro je tudi nastaviti čim krajši čas za samodejno ugašanje zaslona. Pri večini androidnih mobilnikov je mogoče nastaviti izklop zaslona že po 15 sekundah, pri iphonih pa je minimum ena minuta.

Brezžične tehnologije prav tako požirajo električne zaloge. Bluetooth je sicer zelo uporabna zadeva, ki omogoča brezžično povezovanje mobilnika z zunanjim zvočnikom, slušalkami ali avtoradiom, a izčrpava baterijo, saj mobilnik nenehno preverja, ali je v bližini še katera druga blue-tooth naprava. Ko naprave nimamo povezane s slušalko za prostoročno telefonijo ali s čim drugim, torej izklopimo bluetooth. Tudi wi-fi je precej požrešen, zato ga ne imejmo prižganega ves čas, ampak le tedaj, ko vemo, da smo v omrežju wi-fi, ki ga uporabljamo, denimo doma ali v službi. Tako pri androidih kot pri iphonih je prižiganje in ugašanje bluetootha in wi-fija preprosta zadeva, ki zahteva le par pritiskov oziroma potegov s prstom.

Pomaga tudi izklop vibriranja, vsaj tedaj, ko telefon ni nastavljen na tihi način. Vibriranje že iz čisto fizikalnega vidika porabi več energije, ker mora motorček vrteti drobceno utež, zaradi česar se telefon zatrese, medtem ko se pri zvonjenju zatrese le majcena membrana zvočnika.

Aplikacije

Tudi aplikacije, ki uporabljajo tako imenovane lokacijske storitve (wi-fi, GPS ali prenos podatkov prek mobilnega omrežja 3G ali LTE), izčrpavajo baterijo. Vsak pametni telefon ima zato v nastavitvah možnost vklopa in izklopa lokacijskih storitev oziroma možnost nastavljanja, v katerih aplikacijah bodo delovale in kdaj (nikoli, med uporabo aplikacije ali vedno).

Nekoliko manj jasno je, ali je smiselno popolnoma ugašati aplikacije, ki delujejo v ozadju, se pravi tedaj, ko jih že zapremo. Doslej je veljalo, da se z dokončnim ugašanjem podaljša delovanje baterije, a avtorji operacijskih sistemov android in iOS trdijo, da je to nesmiselno, saj da so neaktivne aplikacije le v stanju pripravljenosti in da samo zasedajo prostor v sistemskem pomnilniku, če je ta prost. Vsekakor pa je smiselno izklopiti samodejno osveževanje aplikacij v ozadju. Izjema so aplikacije za predvajanje glasbe ali navigacijo, ki delujejo tudi v ozadju.

Zagotovo pa je dobro ugašati notifikacije oziroma potisna obvestila. Skoraj vsaka aplikacija bi nas že rada obveščala o nadgradnjah, popravkih, novičkah, sporočilih in drugih (ne)potrebnih informacijah, in ko nekaj najde, nas na to z veseljem opozori. Nekatere notifikacije so seveda koristne, denimo, zgrešeni telefonski klici ali nova SMS-sporočila, verjetno pa nam ni treba vedeti, da je treba pomolsti kravico v farmvillu ali da je v trgovini v deer hunterju na voljo nova (virtualna) puška. Prav tako je za dolgoživost baterije koristno, če ugasnemo možnost potisne pošte. Dovolj je, če naša poštna aplikacijo vsakih 15 ali 30 minut preveri, ali smo dobili novo elektronsko pošto.

Vsi sodobni pametni telefoni (od verzije operacijskega sistema iOS 9 tudi iphone) imajo možnost vklopa varčevanja z baterijo. To po navadi ustavi samodejno posodabljanje operacijskega sistema ali aplikacij, zatemni zaslon, izklopi animacije, skrajša čas do zaklepa mobilnika in ugasne vibriranje ob klicih, odvisno od nastavitev. Večina androidnih telefonov omogoča zelo natančno nastavljanje varčevalnega načina, pri nekaterih pa se da funkcije telefona, ko moč baterije pade pod določen prag, omejiti samo na telefonske klice in SMS-sporočila.

V nastavitvah telefona lahko vedno preverite, katere aplikacije so najbolj požrešne. In ko je baterija že pri koncu, nikar ne glejte filmčkov, ne igrajte igric in na splošno ne uporabljajte tistih aplikacij, ki porabijo največ energije, če nimate pri roki polnilnika. 

Deli s prijatelji