NEVERJETNO

Šok: mobilniki snemajo in fotografirajo, ne da bi lastnik to vedel

Objavljeno 16. oktober 2012 21.50 | Posodobljeno 16. oktober 2012 21.48 | Piše: A. L.

Če pogojev uporabnik ne potrdi, pač ne more uporabljati aplikacij.

Ali ste vedeli, da številne aplikacije, ki jih namestite na vaš mobilnik, lahko uporabljajo mikrofon in fotoaparat mobilnika, ne da bi to vedeli ali morali potrditi? To omogočajo novi pogoji, ki so pripeti pri prenašanju aplikacij iz Androidove tržnice, poroča Infowars.com.

Že nekaj časa je znano, da lastniki aplikacij ob pomoči GPS-tehnologije sledijo lokacijam mobilnikom.

Želite imeti zmogljiv mobilnik ali zgolj povprečnega?

Novinar omenjenega medija je poskušal na novi Samsungov Galaxy Note II namestiti aplikacijo za dostop do družabnih omrežij in navaden koledar, pri tem pa odkril, da se morajo uporabniki, če želijo prenesti aplikacijo, odpovedati zasebnosti. Opazil je, da se mora uporabnik strinjati s tem, da aplikaciji dovoli:


Poziv Googlu

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar prek spletne strani opozarja, da je francoski nadzorni organ (CNIL) že marca letos, ko je Google enostransko spremenil pravilnik o zasebnosti, opravil temeljito analizo spremenjenih pravil o zasebnosti in od Googla zahteval obširna pojasnila. Po koncu preiskave so izdali priporočila, Google pa so evropski nadzorniki pozvali, naj jih upošteva in sprejme ukrepe za zavarovanje osebnih podatkov ter zasebnosti evropskih uporabnikov.

  • avdiosnemanje brez vednosti lastnika,
  • fotografiranje in snemanje videa brez vednosti lastnika.

Sicer pa ustvarjalci aplikacij zahtevajo tudi, da se jim omogoči določanje lokacije mobilnika, pošiljanje kratkih SMS-sporočil na stroške uporabnika, pregledovanje stikov, poslušanje pogovorov, spreminjanje in brisanje vsebine in onemogočanje zaklepanja zaslona na kodo.

Do najbolj intimnih trenutkov

Večina ljudi (govorimo o milijonih) potrdi pogoje, ne da bi jih prej prebrali, in tako omogoči ustvarjalcem prosto pot do svojih najintimnejših trenutkov. Si še želite biti lastnik pametnega mobilnika?

Deli s prijatelji