VEČNO VPRAŠANJE

So mobilniki 
nevarni 
ali ne?

Objavljeno 21. julij 2016 12.14 | Posodobljeno 21. julij 2016 12.14 | Piše: Staš Ivanc

Debate o tem, ali mobilni telefoni povzročajo raka, še ni konec – in verjetno je nikoli ne bo.

Življenje brez mobilnika bi si kar težko predstavljali. Foto: Reuters.

Že odkar so se mobilni telefoni tako množično razširili po svetu, potekajo razprave, ali škodujejo zdravju. Večinoma se grejejo nekje v ozadju, a z vsako raziskavo, ki išče potencialne povezave med sevanjem, ki ga oddajajo mobilniki, in tumorji, zavrejo in eksplodirajo. In potem spet potihnejo.

Zadnja debata, vsaj na drugi strani velike luže, se je vnela, ko je ameriški zvezni program za toksikologijo objavil večletno raziskavo, ki je (spet) našla potencialno povezavo med uporabo mobilnih telefonov in rakom. Znanstveniki so namreč ugotovili, da so podganji samci, ki so bili izpostavljeni brezžičnim signalom, kakršne oddajajo mobilniki, bolj izpostavljeni tveganju za nastanek določenih oblik možganskih in srčnih tumorjev. Bolj ko je bila podgana izpostavljena sevanju, verjetneje je bilo, da se ji bo razvila neka oblika raka. Pri samicah niso opazili nobene spremembe. Rezultati poskusov na miših bodo znani šele naslednje leto.

Raziskava je kajpak povzročila nekaj razburjenja, še posebno zaradi sodobnih množičnih medijev, ki iz novice izvlečejo le tisto, kar je udarno, preostalo pa prezrejo. A večine ljudi to ne zanima. Ne Američanov ne Slovencev. Poznate koga, ki nima mobilnika? Dejansko jih je malo.

Nasveti za previdne

Industrija seveda zatrjuje, da so mobilniki popolnoma varni. Hkrati pa tudi tistih, ki opozarjajo na nevarnosti sevanja (ki je vsepovsod okoli nas), ni treba zavračati na prvo žogo.

Tukaj je nekaj stvari, po katerih se lahko (previden ali paranoičen, odvisno od perspektive) človek ravna:

• Namesto da telefonirate, lahko napišete SMS ali pa uporabite slušalke in imate telefon čim dlje od glave.

• Če ste noseči, ne prenašajte mobilnika blizu trebuhu ali v modrčku.

• Moški ne nosite telefona v hlačnem žepu blizu vašega družinskega zaklada.

• Otrokom omejite uporabo mobilnika, saj imajo manjšo in tanjšo lobanjo.

• Ne spite s prižganim telefonom pod blazino. Raje ga položite na nočno omarico.

• Bodite previdni pri nakupu izdelkov, ki obljubljajo večjo varnost pred sevanjem. Nobenih dokazov ni, da bi resnično koristili.



Brez trdnih dokazov

Kakor koli že, trdnih in dokončnih dokazov, da bi mobilni telefoni povzročali raka, ni. Hkrati pa ni dokazov, da ga ne. Zaradi ene raziskave, ki je odkrila povezavo med telefonskim sevanjem in rakom pri podganjih samcih, ljudje še ne bomo nehali uporabljati mobilnikov, kar bi bilo pravzaprav tudi nemogoče. Dobro pa je spremljati, kaj se dogaja na tem področju.

Znanost potrebuje čas. Veliko časa. Pomislimo samo na to, koliko časa smo ljudje kadili, preden je začelo vedenje, da je kajenje škodljivo, vplivati na javno zdravstveno politiko. Mobilni telefoni so razmeroma nova tehnologija, zato potrebujemo precej več podatkov. Namesto da bi zganjali paniko, je treba pri tovrstnih raziskavah, ki so že našle potencialno povezavo med mobilniki in rakom, pogledati, pod kakšnimi pogoji se je to zgodilo.

Denimo, prej omenjene podgane so bile sevanju izpostavljene po devet ur na dan in to po vsem telesu, kar je nekoliko drugače kot pri človeku in njegovi uporabi mobilnika. Vprašanje je tudi, za katere pasme podgane je šlo in koliko so bile stare, kako so bili podatki interpretirani, za kako velike so bile testne skupine in kako pogosto se je rak dejansko razvil (šlo je za nizko pogostost). Poleg tega je vprašanje, kako bi se izsledki študije na podganah lahko prenesli na človeka.

Doslej je bilo izvedenih že veliko raziskav o potencialni nevarnosti mobilnikov za zdravje in na splošno pri ljudeh, ki zadnjih deset let uporabljajo mobilne telefone, tveganje za razvoj možganskih tumorjev ni povečano.

Nacionalni organi za zdravje so vseeno postavili določene mejne vrednosti elektromagnetnega sevanja pri mobilnikih. Mejne vrednosti SAR oziroma specifično absorbcijsko stopnjo je treba upoštevati pri vseh mobilnih telefonih: v predelu glave med telefoniranjem ne sme preseči vrednosti dveh vatov na kilogram (krajše W/kg), sicer telefon ne sme na trg. Preverjene in potrjene mobilne telefone prepoznamo po znaku CE. 

Deli s prijatelji