INOVATIVNO

So miškam šteti dnevi?

Objavljeno 04. april 2014 11.23 | Posodobljeno 04. april 2014 11.27 | Piše: Nenad Vučić

Grafična tablica in drsna ploščica sta vse bolj priljubljeni nadomestili za miško.

Vaš računalnik nima zaslona, občutljivega na dotik? Drsna ploščica na prenosniku ne podpira večprstnega upravljanja? Potem je prava rešitev drsna ploščica ali celo grafična tablica, ki vam pomaga tudi pri risanju na računalnik ali celo pri obdelavi fotografij. Vsekakor pa lahko nadomestita računalniško miško – bodisi z večprstnimi kretnjami bodisi z uporabo priloženih peres.

Za jabolčni in 
okenski računalnik

Tako lastniki Applovih računalnikov kakor tudi windowsov si lahko izberejo drsno ploščico proizvajalca Logitech, s katero bo upravljanje intuitivnejše, uporaba pa nadgrajena z večprstnim upravljanjem z različnimi kretnjami. Če stavite na znamko Apple, lahko posežete po modelu Trackpad, če imate windows, pa poiščite Touchpad T650. Obe možnosti sta prilagojeni za upravljanje ukazov operacijskih sistemov in delujeta brezžično: prva prek povezave bluetooth, druga pa na frekvenci za računalniško periferijo 2,4 GHz. Intuitivna uporaba omogoča hitrejše delo in je odličen približek uporabi zaslona na dotik.

Komplet za začetek

Podjetje Genius z modelom MousePen i608X ponuja paket za začetnike, ki vsebuje grafično tablico s peresom in miško. Čeprav je površina majhna, ponuja dovolj prostora, da lahko s priloženim pisalom na dotik rišete po celotnem zaslonu. Priložena miška pa omogoča hitro krmiljenje in delo ter iskanje po dokumentih, česar bodo veseli predvsem tisti, ki brez nje nikakor ne morejo.

Intuitivni risar

Med grafičnimi oblikovalci in fotografi je zelo priljubljeno podjetje Wacom. S svojimi izdelki ima velike ambicije in se spogleduje tudi z nekoliko zahtevnejšo uporabo za fotografe in risarje. To je tudi razlog, da so dobili ime Intuos, na voljo pa so v izvedbah small in medium (majhni in srednji). Priloženo pero je občutljivo na dotik in omogoča risanje ter obdelavo oziroma retuširanje fotografij. Prilagojeno pa je tudi za osnovno upravljanje računalnika s prsti, saj omogoča rotiranje, premikanje (scroll) in povečavo (zoom). Brezžična povezava z računalniki Windows ali Mac pa poskrbi, da je računalnik še naprej osvobojen žic.

Deli s prijatelji