DNEVI ROBOTIKE

Slovenski robot Jordy je konkurenca Dragiću in Udrihu

Objavljeno 21. marec 2013 16.19 | Posodobljeno 21. marec 2013 16.19 | Piše: E. N.

Študentje robotike fakultete za elektrotehniko so programirali robota košarkarja. Pogumneže vabijo, naj se pomerijo v metanju žoge na koš z njim.

Kdor misli, da gredo današnji mulariji po glavi samo neumnosti, je v veliki zmoti.

Brihtne glave, študentje robotike na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko, so vpregli sive celice in v duhu prihajajočega evropskega prvenstva v košarki napisali poseben računalniški program, ki oživi mrtve robotske roke iz plastike in kovine ter jih spremeni v košarkarja.

Nastal je Jordy, slovenski košarkarski robot. Kaj zna, si oglejte na posnetku.

Študentje bodo Jordyja in še sedem drugih inovativnih robotskih aplikacij prikazali na prihajajočih dnevih industrijske robotike, ki bodo na omenjeni fakulteti potekali prihodnji teden.

image

Mislite, da lahko premagate robota?

Če si boste upali, se boste lahko pomerili v igranju košarke proti robotu Jordyju. Jordy ter igralec bosta imela na voljo vsak svojo celico s po tremi koši. Zmagovalec bo postal tisti, ki bo prvi zadel vse tri koše.

Naprava bo sama preštevala zadetke in jih prikazovala na grafičnem prikazovalniku. Žoge ter koši bodo v pomanjšani izvedbi. Študentje trdijo, da je robot pri metanju žoge skoraj nezmotljiv.

image

Lani so sestavili Palačinkomat

Študentje robotike so lani že poskrbeli za senzacijo, ko so javnosti pokazali robota, ki zna peči palačinke.

Ne samo da Palačinkomat, kot so robota krstili, zna poskrbeti, da bodo ravno prav pečene, na koncu vam jih še celo postreže s čokoladnim prelivom!

Delovanje Palačinkomata si lahko ogledate tukaj.

Deli s prijatelji