NOVOST

Simobil ukinil doplačila za hitri mobilni internet LTE

Objavljeno 13. avgust 2014 18.26 | Posodobljeno 13. avgust 2014 18.37 | Piše: E. N.
Ključne besede: Simobil LTE

LTE kot tehnologija hitrega dostopa do spleta ne bo več plačljiva, zato jo je Simobil ponoči začel brezplačno vklapljati vsem, ki imajo primeren mobilnik in novejšo SIM-kartico.

Če želite hitri dostop do spleta LTE prek svojega mobilnika ali tablice, ostajajo trije pogoji:

  1. uporabnik potrebuje novejšo SIM-kartico, imenovano uSim (vse kartice, izdane po letu 2012, so takšne);
  2. uporabnik kakopak potrebuje pametni telefon oz. tablico, ki podpira LTE,
  3. uporabnik mora biti na območju, ki je pokrito z LTE. 

Kot nam je povedal Andrej Krajner iz Simobila, so LTE doslej brezplačno vklopili približno 25.000 uporabnikom, danes pa se vklopi nadaljujejo. Stranke bodo o vklopu obveščene prek SMS-sporočila.

Stare kartice bodo brezplačno menjali

Tisti, ki naprave z LTE že imate, nimate pa uSim-kartice, boste v začetku prihodnjega meseca o tem posebej obveščeni. Obstoječo kartico boste z uSim lahko zamenjali brezplačno.

Za zdaj so s signalom LTE pokrita večja mesta, do konca leta pa pri Simobilu računajo na 75-odstotno pokritost.

image
Zemljevid pokritosti z LTE. Vir: Simobil.

Skladba v 15 stotinkah sekunde

Kdor je LTE želel uporabljati doslej, je moral zanj pri mesečni naročnini doplačevati. Po novem to ni več treba, vendar bo hitrost prenosa podatkov v brezplačni shemi omejena na 20 megabitov na sekundo do uporabnika (download) in 3 megabite od uporabnika (upload). Kdor bo potreboval nore hitrosti, ki presegajo celo običajne hitrosti na optičnem omrežju ali kablu, bo lahko ob doplačilu 3 evrov na mesec po spletu deskal s hitrostmi vse do 150/50 megabitov na sekundo. Resnici na ljubo pa je treba vedeti, da so zapisane hitrosti najvišje možne in odvisne od kakovosti povezave, posamezne naprave, števila uporabnikov in podobno.

Za predstavo: s hitrostjo v brezplačni shemi (20 Mbit/s) bo uporabnik povprečno skladbo lahko prenesel v 2 sekundah, s plačljivo opcijo pa v 15 stotinkah sekunde. Zato je LTE še posebej primeren za uporabnike, ki se želijo naslajati nad filmi v ločljivosti HD ali igrajo spletne igre, ki potrebujejo hitre in zanesljive povezave.

Kaj pa drugi operaterji?

LTE v Sloveniji svojim uporabnikom ponuja še Mobitel. Tudi pri njem je najvišja hitrost prenosa 150/50 Mbit/s, vendar tudi tu le za naročnike posebne LTE-opcije, za katero je mesečno treba plačati 6 evrov. Do 21,6 Mb/s v smeri do uporabnika in do 5,76 Mb/s v smeri od uporabnika je LTE pri Mobitelu brezplačen, vendar vam ga sami ne bodo vklopili. Aktivirati ga je treba s posebnim zahtevkom.

Deli s prijatelji