DOSTOP DO SPLETA

Simobil ima najhitrejši internet, Telekom ga bo ponudil v 2015

Objavljeno 21. november 2014 12.24 | Posodobljeno 21. november 2014 12.24 | Piše: STA, A. L.

Simobilovo LTE-omrežje pokriva že več kot 2000 naselij, od tega več kot 500 naselij z najmanj 300 prebivalci.

LJUBLJANA – Drugi največji slovenski mobilni operater Simobil je danes najavil, da je začel komercialno ponujati tudi tehnologijo LTE Advanced, ki ponuja še hitrejše prenosne hitrosti kot tehnologija LTE. Tehnologijo LTE Advanced (LTE-A), ki omogoča bistveno večje kapacitete omrežja in hitrosti do 300 Mbit/s, je zagotovil na šestih lokacijah po Sloveniji.

Simobilovi uporabniki lahko LTE-A uporabljajo na območju Ljubljane (dve lokaciji), Maribora, Kranja, Celja in Slovenj Gradca. Trenutno sicer tehnologijo LTE-A podpira pametni mobilnik Samsung Galaxy Alpha, v ponudbo pa prihajajo tudi druge naprave, ki bodo omogočale hitrosti do 300 Mbit/s, na novinarski konferenci v Ljubljani, pojasnjujejo predstavniki Simobila.


Kaj pa največji mobilni operater?

Telekom Slovenije bo prve nadgradnje omrežja izvedel v letu 2015, ko bodo v večjih količinah na voljo tudi naprave s podporo LTE-Advanced, so zapisali na svoji spletni strani.

 

Simobil po pridobitvi radijskih frekvenc za zagotavljanje javnih komunikacijskih storitev, s katerimi je pridobil frekvenčni spekter s posebnimi obveznostmi pokrivanja, sicer intenzivno širi svoje omrežje s tehnologijo LTE. Z njo pokrivajo že več kot 65 odstotkov prebivalstva, obenem pa tudi 80 območij znotraj belih lis.

95 odstotkov pokritih do leta 2017

Simobilovo LTE-omrežje pokriva že več kot 2000 naselij, od tega več kot 500 naselij z najmanj 300 prebivalci. Do konca letošnjega leta namerava Simobil s tehnologijo LTE pokriti 75 odstotkov slovenskega prebivalstva, do sredine leta 2017 pa 95 odstotkov. Simobil bo z LTE nadgradil vse lokacije, kjer je trenutno na voljo signal 2G, s katerim pokriva celotno Slovenijo.

Skupina Telekom Austria, pod okrilje katere sodi tudi Simobil, ponuja LTE uporabnikom že na štirih trgih – v Avstriji, Hrvaškem, Sloveniji in Makedoniji, je povedal član uprave za tehniko skupine Telekom Austria Günther Ottendorfer.

Deli s prijatelji