POZOR

Samsungov veliki vpoklic

Objavljeno 27. september 2016 00.11 | Posodobljeno 27. september 2016 00.12 | Piše: Staš Ivanc

Zaradi napake v bateriji, ki lahko zagori, se je Samsung odločil zamenjati milijon že prodanih pametnih telefonov galaxy note 7.

Eden izmed nesrečnih Samsungovih telefonov galaxy note 7. Foto: cnn.com

Glavna septembrska novica v svetu mobilnikov je vpoklic vseh prodanih oziroma doslej izdelanih fabletov (pametnih telefonov, ki so veliki že skoraj kot tablice) samsung galaxy note 7, potem ko so uporabniki poročali o baterijah, ki so se stalile in eksplodirale. Samsung se je za vpoklic odločil 2. septembra, ko je v prvih dveh tednih prodaje prejel 35 prijav. A v tem času je prodal že milijon telefonov, skupno pa so v njegovih tovarnah sestavili že poltretji milijon naprav. Pa tudi število incidentov se je vmes že povečalo (samo v ZDA so jih našteli 92, pri čemer je v 26 primerih šlo tudi za poškodbe, v 52 primerih pa za povzročeno gmotno škodo). Vmešala se je tudi ameriška zvezna komisija za varstvo potrošnikov (pa tudi druge po svetu) in v navezi z južnokorejsko družbo 15. septembra razglasila popolni vpoklic telefonov note 7 in prepovedala njihovo nadaljnjo prodajo.

Problem je v sicer zelo redki napaki v proizvodnji baterije, in še to ne pri vseh baterijah, saj ima Samsung več dobaviteljev. Skratka, v baterijah z napako se pregreva baterijska celica zaradi stika anode in katode, po domače plusa in minusa, zaradi česar lahko naprava med polnjenjem ali uporabo zagori ali celo eksplodira.

Kaj storiti?

Pri Samsungu Slovenija pozivajo vse kupce galaxy note 7, naj takoj izključijo svoj telefon in ga vrnejo tja, kjer so ga kupili. Svoj obstoječi note 7 lahko od 19. septembra na mestu nakupa zamenjajo s popolnoma novim notom 7, tistim, ki so to že storili prej, pa so v zameno ponudili modela galaxy S7 ali S7 edge, ki ju lahko dobijo na mestu nakupa ali pri pooblaščenih trgovcih družbe Samsung. Tistim, ki so note 7 naročili v predprodaji in ga še niso prejeli, pa zagotavljajo, da ga bodo dobili v najkrajšem mogočem času, in sicer čim prej po 19. septembru. Več informacij je dostopnih na spletni strani www.samsung.com/si/note7exchange

Kakšne bodo posledice?

Vpoklic notov 7 je neprijeten udarec za Samsung, in to ravno v času, ko je luč sveta ugledal novi iphone 7, natančneje 7 plus, ki je med velikimi telefoni po ceni, zmogljivostih, kakovosti in prestižnosti neposredna konkurenca notu 7. Samsung je bil letos resnično v formi, saj sta se njegova premium telefona galaxy S7 in S7 edge odlično prodajala, predstavil je novo, izboljšano pametno uro gear S3, pa tudi sam galaxy note 7 je naletel na fantastične ocene in odlično prodajo. Dokler ni zagorel...

Samsung bo zagotovo utrpel nekaj posledic, a južnokorejski gigant se je bliskovito odzval in takoj pripravil program menjave telefonov, pri čemer sodeluje tako z vladnimi agencijami kakor operaterji mobilne telefonije in trgovci. Kakor kažejo nekatere raziskave javnega mnenja, težave z notom niti ne bodo imele tako katastrofalnih posledic za Samsungov ugled – no, stroški menjave ne bodo zanemarljivi. Kakor napovedujejo pri poslovni reviji Forbes, naj bi menjava naprav samsung stala okoli 920 milijonov dolarjev (okoli 824 milijonov evrov).

Znana spletna stran Android Police, ki spremlja vse, kar je povezanega s telefoni, na katerih teče operacijski sistem android, je v prvih anketah preverjala prav to, kako vpoklic notov vpliva na ugled družbe. In ugotovili so, da vpoklic pri 39 odstotkih anketiranih ni ne negativno ne pozitivno vplival na njihovo dojemanje blagovne znamke, kar 36 odstotkov ljudi pa je odgovorilo, da Samsungu zaradi hitrega in učinkovitega odziva zaupa še bolj kot prej. Trinajst odstotkov anketiranih je izjavilo, da se je njihovo zaupanje v Samsungove pametne telefone nekoliko omajalo, le enajst odstotkov pa jih je povedalo, da je Samsung v njihovih očeh močno izgubil ugled.

Dosedanji vpoklici

Note 7 pa ni prvi telefon, ki je (vsaj v ZDA) doživel vpoklic. Ameriška komisija za varstvo potrošnikov (CPSC) je v preteklosti vpoklicala že nekaj telefonov. Prvi vpoklic se je zgodil leta 2003, in sicer z mobilnikom mobilepal, ki se mu je skrivnostno praznila baterija, zaradi česar ni bilo mogoče opravljati niti klicev v sili. A čeprav baterije lahko zagorijo, so primeri, da so neki telefon odpoklicali zaradi tega, zelo redki. Leta 2008 so vpoklicali brezžične konferenčne telefone soundstation 2W, ker je enemu razneslo baterijo, a poškodb ni bilo. Preostali vpoklici so bili povezani s kritičnimi napakami, a brez nevarnosti požara ali opeklin. Poleg mobilnika mobilepal sta imela težave s klici v sili tudi LG 830 in cricket EZ: vpoklicali so 30.000 oziroma 285.000 naprav.

Na črni listi CPSC se je Samsung znašel že leta 2009, ko so morali zaradi nezmožnosti klicanja v sili vpoklicati 160.000 mobilnikov jitterbug (namenjenih predvsem starejšim). Še najbliže Samsungovemu primeru je bil vpoklic mobilnika kyocera 7135, kjer so našteli nekaj eksplozij zaradi napake v bateriji in en primer opeklin. A kyoceri se je dalo zamenjati baterijo, tako da same naprave ni bilo treba vrniti prodajalcu. Zamenjali so 140.000 baterij. Tudi Samsung bi se lahko izognil popolnemu vpoklicu, če bi note 7 imel izmenljivo baterijo, kakršno še vedno imajo nekateri (cenejši) Samsungovi modeli, ki pa resda niso vodoodporni.

Nikar na letalo!

Tako kot drugi letalski prevozniki po svetu je tudi Adria Airways prepovedala uporabo note 7 na letalu. Prepovedano je tudi shranjevanje telefona v oddani ali ročni prtljagi, ki se jo odda pred vstopom na letalo. Galaxy note 7 mora biti med letom izključen in se ga ne sme polniti, niti s prenosno baterijo. Ukrep so sprejeli po priporočilu Evropske agencije za varnost v letalstvu in velja do preklica. Prepoved ne velja za preostale telefone družbe Samsung in drugih proizvajalcev.

 

Deli s prijatelji