PRED KONKURENCO

Samsung predstavil mobilnik z ukrivljenim zaslonom

Objavljeno 10. oktober 2013 10.25 | Posodobljeno 10. oktober 2013 10.25 | Piše: STA, A. L.

Naprava se po poročanju tehnološkega portala Allthingsd ponaša s 14,5-centimetrskim zaslonom, ki je ob robovih rahlo upognjen in tako omogoča efekt »zibelke«.

Konkurenca na trgu mobilnih telefonov je velika. Bodo ukrivljeni zasloni povzročili revolucijo ali bo to le muha enodnevnica?

SEUL – Južnokorejski tehnološki velikan Samsung je v Seulu predstavil galaxy round, svoj prvi mobilnik z ukrivljenim zaslonom. Gre za mlado tehnologijo, s katero želi podjetje utrditi svoj vodilni položaj na že precej zasičenem trgu pametnih telefonov. Naprava se po poročanju tehnološkega portala Allthingsd ponaša s 14,5-centimetrskim zaslonom, ki je ob robovih rahlo upognjen in tako omogoča efekt »zibelke«. S pritiskom na rob ga je mogoče rahlo nagniti, ob tem pa se na zaslonu pokažejo ura in drugi osnovni podatki. Na enak način je mogoče upravljati tudi nekatere aplikacije.

V televizijah že ukrivljeni zasloni

Telefon bo v Južni Koreji na prodaj že ta teden, za druge države pa pri Samsungu še niso razkrili načrtov. So pa s tem prehiteli svojega tekmeca LG. Ta je namreč v začetku tedna napovedal, da bo lastno različico telefona z ukrivljenim zaslonom na tržišče poslal predvidoma v začetku prihodnjega leta. Obe južnokorejski podjetji sta sicer vodilni na področju ukrivljenih zaslonov – prototipe ukrivljenih mobilnikov sta predstavila že januarja letos, v njunih televizijah višjega razreda pa so ukrivljeni zasloni že na voljo.

Analitiki napovedujejo svetlo prihodnost

Ukrivljeni zasloni so sorazmerno nova iznajdba na področju zabavne elektronike, trendi pa se gibljejo k prožnim oz. upogljivim zaslonom, v nekaterih primerih je govor tudi o zvitih ali celo prepognjenih zaslonih. Tehnologija je še v povojih, vendar pa ji analitiki napovedujejo precej svetlo prihodnost, zlasti v kontekstu »interneta stvari«, ko bo v uporabi vse več miniaturnih in poceni napravic s povezavo na internet.

Deli s prijatelji