MEDIJI

S spletom do zmage

Objavljeno 07. julij 2013 16.02 | Posodobljeno 07. julij 2013 16.03 | Piše: S. I.

Na Japonskem poteka prva predvolilna kampanja, ki vključuje tudi uporabo družabnih medijev za pridobivanje volivcev. Premier Šinzo Abe ima lastno igrico za tablične računalnike in pametne telefone.

Foto: Reuters

Japonci imajo precej drugačen pogled na svet kakor zahodnjaki. A kljub svoji zaljubljenosti v tehnologijo lahko njihove politične stranke šele letos uradno novačijo volivce preko družabnih omrežij. Vrsta vodilnih politikov je tako odprla svoje profile na facebooku in twitterju, prek katerih poskušajo pred senatnimi volitvami, ki bodo 21. julija, na svojo stran pridobiti predvsem mlade volivce.

Skakajoči premier

Predsednik japonske vlade Šinzo Abe pa je naredil še korak dlje od svojih kolegov, ki so tradicionalno nastopali le na predvolilnih zborovanjih in z belimi rokavicami vzklikali politična gesla: pojavil se je kot glavni junak igrice za pametne telefone in tablične računalnike, imenovani Abe Pyon (Abe skače). V njej najprej visoko med oblaki v temni poslovni obleki skače s ploščadi na ploščad. Če pade, mora igralec ponoviti stopnjo, če pa mu uspe, dobi dodatne točke, s katerimi odklepa informacije o Abeju in njegovih liberalnih demokratih (LDP). Ko dobi dovolj točk, lahko dokupi nova oblačila za premierja in ga preobleče v kavbojke ali trenirko, glavna nagrada pa je superherojski kostum.

»Marsikdo se je bal, da se je LDP odmikala od mladih volivcev, da niso vedeli ničesar o nas,« je dejal Takuja Hirai, poslanec LDP in vodja spletnega strankarskega oddelka za spletne medije. »Upamo, da bo igrica pri ljudeh vzbudila zanimanje za politiko na način, kakršnega doslej še nismo poznali.«

Super Abe

Svetovni voditelji po navadi ne nastopajo v računalniških igricah. Ameriški predsednik in ljubitelj sodobne tehnologije Barack Obama se je leta 2009 sicer pojavil v računalniški igri, ki pa je njegova demokratska stranka ni uradno podprla. Na Japonskem je to malo drugače.

Nekateri japonski volivci so po igranju skakajočega Abeja na družabnih omrežjih že zapisali, da se jim je premier Šinzo Abe prikupil s to potezo. »Dejansko začneš razmišljati o politiki in o tem, da bi ga volila,« je na spletu zapisala 22-letna študentka Emi Jamada. Drugi so malce bolj skeptični. »Mislim, da gre le za zabavo in nič več,« je igrico komentirala Muziki Kimura.

Deli s prijatelji