TEHNOLOGIJA

Robotska prodajalka 
v Tokiu

Objavljeno 13. maj 2015 17.31 | Posodobljeno 13. maj 2015 17.31 | Piše: S. I.

Japonska Toshiba je v veleblagovnici Micukoši predstavila humanoidno robotko Aiko, ki zna govoriti japonsko in kitajsko, obvlada pa tudi znakovno govorico.

Predstavitev robotke Aiko je pritegnila pozornost medijev. Foto: Reuters

V kimono oblečena in nasmejana Aiko Čihira pozdravlja kupce pri vhodu v tokijsko veleblagovnico Micukoši. Toda to ni običajna prodajalka – je robot s človeško podobo. V veleblagovnici je začela delati na začetku minulega tedna in bo skrbela za stike s kupci.

Govori japonsko, obvlada znakovni jezik gluhonemih, nedavno pa so jo nadgradili, tako da zna tudi kitajsko. »Želeli smo, da bi kupcem iz Kitajske znala dati napotke tudi v njihovem jeziku,« je dejal Hitoši Tokuda, novi vodja oddelka za poslovni razvoj pri japonskem proizvajalcu sodobne elektronike Toshiba. Na ponedeljkovi predstavitvi v tokijski veleblagovnici je Aiko nastopila v družbi japonske operne pevke Šoko Ivašita in zapela z njo, po nastopu pa je prosila občinstvo, naj zaploska Šoko.

Naloge robotske prodajalke bodo za začetek precej omejene, saj še ne zna odgovarjati na vprašanja ali pritožbe kupcev. Toda Aiko ni edini robot, ki dela v trgovini. Lani je Nestlé, vodilni svetovni proizvajalec na področju prehrane, napovedal, da bo v svojih luksuznih prodajalnah s kavnimi aparati na Japonskem »zaposlil« humanoidne robote japonske telekomunikacijske družbe SoftBank, ki naj bi pomagali svetovati kupcem. 

Deli s prijatelji