DNEVI INDUSTRIJSKE ROBOTIKE

Robot, ki speče 
vaflje za zajtrk

Objavljeno 06. april 2014 23.45 | Posodobljeno 06. april 2014 23.45 | Piše: Sebastijan Ozmec

V Sloveniji imamo že približno 1500 robotov, zato je zanimanje za Dneve industrijske robotike vsako leto večje.

Fakulteta za elektrotehniko je bila polna obiskovalcev. Foto: Igor Mali

Čeprav se je že pred desetletji sanjarilo, kako bodo roboti zamenjali ljudi pri vseh opravilih, da se bomo lahko zemljani posvečali zgolj lastni kreativnosti, smo danes še daleč od tega. Kljub temu pa smo si lahko v prostorih fakultete za elektrotehniko v Ljubljani ogledali, kako roboti pripravljajo jutranji vafelj, natočijo in postrežejo pijačo ter z nami odigrajo tudi kakšno igro z žogo. Osmi Dnevi industrijske robotike so v fakultetno avlo privabili tako študente kot laike, ki so si želeli od blizu spoznati, kako delujejo te naprave.

Robotski forum

Največ zanimanja je pritegnila robotska roka, na kateri je nastavljen koš za lovljenje žoge, ki natančno izmeri vsak njen let, naj bo še tako nepredvidljiv, in jo ujame bolj zanesljivo kot vsak poklicni košarkar. Gneča ni bila nič manjša ob napravi, ki lahko zjutraj speče vafelj, ga oblije s čokoladnim prelivom in postreže na krožniku. Marsikdo se je ob njem namuznil, da nič več ne potrebuje žene, ki mu pripravi zajtrk. Natakarji in natakarice pa se bodo prestrašili robota, ki povsem sam pripravi pijačo in jo tudi postreže.

Vse robote, tudi tiste, ki zgolj rezkajo čokolado ali s pnevmatskimi rokami vodijo po labirintu ali s človekom odigrajo partijo namiznega hokeja, so posodila različna slovenska in tuja podjetja, študenti pa so zanje pripravili aplikacije za vodenje oziroma programe, s katerimi jih upravljajo na poseben način. Na Dnevih industrijske robotike sicer na svoj račun ne pridejo zgolj študenti elektrotehnike, saj se lahko v program prijavijo tudi študenti drugih fakultet oziroma programov, kot sta strojništvo in filozofija, ki jih robotika prav tako fascinira. »Lani smo imeli robota, ki je igral šah. Namesto da bi ga igrali z računalnikom, je bil na drugi strani robot, ki je premikal figure. Kdo bi si mogoče mislil, da to ni pomembno, ampak ves teden so člani šahovskih društev do večera igrali partije z njim. Mislim, da so bili tudi trije velemojstri,« nam je širši vidik predstavil idejni oče dogodka, predstojnik laboratorija za robotiko prof. dr. Marko Munih.

Študenti vodijo robote

Profesor Munih vidi prednost dogodka v tem, da študenti osvojijo vse podrobnosti o robotiki, ne pa da robote zgolj opazujejo od daleč. Seveda jih ne izdelajo, ker je postopek prezapleten, jih pa prilagodijo, da opravijo kakšno novo specifično nalogo. »Dobijo stik s pravimi roboti. Pri nas učimo predmete s področja robotike, ampak poslušajo jih samo tisti, ki se za to odločijo. Tu pa se je lahko vsak za hec seznanil s tem. Prišel je in pogledal, kako se peče vaflje z robotom. Predstavljajte si študenta, ki študira tehniko, pa nikoli ni imel stika z robotom. Tukaj jim nevsiljivo posredujemo informacije. Kogar to bolj zanima, bo šel to študirat,« pojasni razliko med konferenco, kjer si lahko izdelke ogledajo od daleč ali zgolj poslušajo predavanja o njih, in forumom, kjer je lahko vsak obiskovalec vpet v dogajanje.

 

Pomoč invalidom

Na svetu je že več kot milijon robotov, v Sloveniji okoli 1500, zato je prireditev vsako leto bolje obiskana. Dnevi industrijske robotike so privlačni tudi za podjetja, saj so njihovi predstavniki na stojnicah že novačili bodoče diplomante za delo pri njih. V preteklosti so študenti elektrotehnike že sami izdelali kakšnega robota, njihovo delo pa je opaznejše pri zdravstvenih pripomočkih, saj redno sodelujejo z različnimi ustanovami ter pomagajo najti nove rešitve. Njihovih iznajdb so veseli invalidi, saj jim s tehnološkim pripomočkom olajšajo življenje.

 

Deli s prijatelji