NAPREDNA TEHNOLOGIJA

Revolucija: do leta 2025 bomo tiskali oblačila, organe in slišali misli

Objavljeno 16. maj 2015 19.02 | Posodobljeno 16. maj 2015 19.05 | Piše: A. K.

Nekatera predvidevanja se zdijo blazno bizarna, druga povsem sprejemljiva.

Bodo v prihodnosti mogoča tudi takšna prijateljstva?

NEW YORK – Futurologija oziroma futurizem ni le veda, ki se ukvarja s proučevanjem prihodnjega razvoja človeštva, temveč veda, ki ponuja zanimive različice prihodnosti. Nekatera predvidevanja se zdijo blazno bizarna, nekatera se zdijo verjetna, tretja pa precej presenetljiva, a se na koncu vedno izkažejo kot resnična. V pogovoru za Huffington Post so vodilni futuristi spregovorili o tem, kaj naj bi se v naslednjih 10 letih korenito spremenilo za človeštvo. 

Dr. Michio Kaku, profesor teoretične fizike na Univerzi v New Yorku, je prepričan, da se bo v naslednjem desetletju splet spremenil v mrežo možganov, v kateri bomo delili svoje misli, čustva in spomine. Znanstveniki namreč že zdaj lahko povežejo možgane z računalnikom, ki ima dostop do naših spominov in misli. V nekem trenutku naj bi to pripeljalo do revolucije v komunikaciji. Do sprememb naj bi tako prišlo celo v svetu zabave, saj naj bi v prihodnosti prek filmov lahko dojemali celo čustva igralcev in ne zgolj slike.

Aplikacije namesto zdravnikov

Izumitelj Ray Kurzweil je prepričan, da bodo tridimenzionalni tiskalniki do leta 2025 tiskali celo oblačila. »Ljudje pa bodo kljub temu zapravljali denar za draga oblačila,« pravi. Po njegovih besedah bo mogoče tiskati celo človeške organe in hiše, ki jih bodo sestavljali kot legokocke. Ljudje se bodo lahko dotikali, čeprav bodo na stotine kilometrov daleč, Kurzweil pa je prepričan, da se bodo spremenili v nekakšne avatarje. Znanost naj bi po njegovih besedah tako napredovala, da bodo lahko zdravniki ustavili procese različnih bolezni, kot so rak in arteroskleroza.

O zaviranju bolezni je govorila tudi Anne Lise Kjaer, ki je prepričana, da bodo ljudje z aplikacijami lahko zavirali različne bolezni, denimo diabetes in visok krvni tlak. Aplikacije naj bi po njenih besedah v prihodnosti pomagale zdraviti tudi različne duševne bolezni. Delo zdravnikov naj bi prevzeli roboti, robokirurgi pa bodo lahko ljudi celo operirali na daljavo ali pomagali ženski pri porodu.

Deli s prijatelji