VRNITEV

Retronokia

Objavljeno 24. julij 2017 10.42 | Posodobljeno 24. julij 2017 10.42 | Piše: Staš Ivanc

Vrnil se je mobilnik, ki ga v bistvu nihče ni niti potreboval. Je pa nokia 3310 toliko boljša marketinška poteza.

Kača me nikoli ni ravno pritegnila. Foto: Staš Ivanc

Finska Nokia, še ne tako davno nazaj največja proizvajalka mobilnikov na svetu, je po skorajšnjem izumrtju letos predstavila vrsto cenovno ugodnih pametnih telefonov pa tudi nostalgično prenovljeni model 3310, enega najbolje prodajanih mobilnikov vseh časov. Napoved retrofona je povzročila veliko zanimanja novinarske srenje, čeprav se človek vpraša, komu bodo telefonček dejansko prodajali, kajti tisti, ki potrebujejo navaden mobilnik za klice in sporočilca, iščejo najcenejše naprave, za tiste, ki s(m)o vajeni vsestranskosti sodobnih pametnih telefonov, pa je tale nokia dejansko popolnoma nezanimiva.

Nostalgija

Nokia je pač stavila na nostalgijo. Problem je le v tem, da je od njenih najboljših časov minilo že toliko let, da kupci sploh ne iščejo več klasičnih mobilnikov. In nokia 3310 je telefon, ob katerem vidiš, kaj vse ti ponuja in omogoča sodoben pametni telefon. Velik zaslon? Njet, ekranček na tej nokii je velik le šest centimetrov. Obilo pomnilnika? Ima 16 megabajtov spomina. Kup uporabnih aplikacij? Povezljivost z internetom? Dobra kamera? Ne, ne in ne. Aplikacije so le osnovne, pri čemer pa niso pozabili na kalkulator in snemalnik, wifi-povezave 3310 ne pozna, mobilni prenos podatkov pa je tako počasen, da te vse mine, ko brskaš po spletu, kamera ima le dva megapiksla, pa še selfiejev ne moreš delati. No, ima pa bliskavico, ki služi tudi kot svetilka.

Baterija

Ima pa nokia 3310 silno baterijo. Pravzaprav niti ni tako silna, le telefonček požre tako malo energije, da baterija drži kot tisti Duracellovi zajčki. Menda lahko v pripravljenosti zdrži ves mesec (če nič ne telefoniraš, seveda). S to nokio se spomniš tistih časov, ko si telefon polnil enkrat na teden. Ima tudi mikro USB-vtičnico, tako da jo lahko polniš s katerim koli polnilnikom ali zunanjo baterijo. Pomnilnik se da razširiti s spominsko SD-kartico, aparatek pa je lično majhen in se lepo usede v vsak žep. Heh, pa še baterijo se da zamenjati.

Marketing

Komu je dejansko namenjena tale nokia? Z maloprodajno ceno 59 evrov ni med najcenejšimi običajnimi mobilniki. V bistvu je šlo za dobro marketinško potezo nove Nokie, ki je morala opozoriti nase. Nostalgija v svetu sodobne tehnologije ne igra nobene vloge več, sicer bi ljudje še vedno uporabljali stare nokie, ericssone, motorole ali blackberryje, ki so včasih vladali svetu. A Nokii je uspelo narediti dovolj pompa, ki smo ga novinarji z veseljem širili naprej, da je javnosti izvedela, da se ne da in da še vedno oziroma spet dela telefone. Tiste kače, ki so jo tako opevali, pa že prej nisem maral. Se pa veliko bolj veselim kakšne nove pametne nokie.

 

Deli s prijatelji