STOPSLEEP

Protispalni naprstnik

Objavljeno 22. julij 2017 22.30 | Posodobljeno 22. julij 2017 22.30 | Piše: Staš Ivanc
Ključne besede: alarm

StopSleep z vibriranjem in zvočnim alarmom opozori voznika, še preden pade v t. i. mikrospanec

Za naprstni alarm StopSleep je treba na spletu odšteti 189 dolarjev. Foto: StopSleep

Vožnja z avtomobilom je večopravilna zadeva. Voznik mora voziti vozilo, spremljati promet okoli sebe, paziti na hitrost, ocenjevati varnostno razdaljo, paziti na prometne table in morebitne ovire. In vse to hkrati. A utrujenemu vozniku začne koncentracija hitro popuščati, pri čemer se mu zdi, da ima še vedno vse pod nadzorom.

Če zanemarja prve znake utrujenosti, lahko zlahka pade v t. i. mikrospanec, pri katerem za nekaj sekund dejansko spi z odprtimi očmi. A v teh nekaj sekundah lahko prevozi več deset metrov, na avtocesti pa še več, ne da bi dojel, kaj se dogaja okoli njega.

Tukaj lahko priskočijo na pomoč protispalni alarmi

Nekateri (dražji) avtomobili imajo tovrstne senzorje in sisteme vdelane že serijsko ali kot dodatno opremo, obstajajo pa drugi drugačne rešitve, kot je, denimo, StopSleep, ki ga izdeluje istoimenski ruski start-up. Gre za napravico, ki jo nataknemo na prsta in ki meri prevodnost kože oziroma elektrodermalno aktivnost. Ta odraža aktivnost možganov, kar so odkrili že pred sto leti. Mimogrede, električno prevodnost kože merijo tudi t. i. detektorji laži. StopSleep, ki po spletu in v tisku dobiva pozitivne ocene, z vibriranjem in zvočnim signalom opozori voznika, ko zakinka oziroma že dosti prej, ko začne možganska aktivnost padati in še preden pade v mikrospanec.

Deli s prijatelji