SODOBNI SVET

Program za učenje igranja harmonike

Objavljeno 05. avgust 2014 17.54 | Posodobljeno 05. avgust 2014 17.54 | Piše: Mojca Marot

Robert Goter je prvi na svetu razvil program VSLN, po katerem so se igranja med drugimi naučili Tanja Žagar, Boris Kopitar in Domen Kumer. Aplikacija Goterplay je na voljo tako za naprave android kot iOS.

Tako je videti aplikacija Goterplay na pametnih telefonih in tablicah. Foto: Mojca Marot

Harmonika je med Slovenci eden izmed najbolj priljubljenih inštrumentov. Nekateri jo igrajo profesionalno, še več pa je tistih, ki jo igrajo za svojo dušo. Zato ima že skoraj vsak uspešen harmonikar, ki je dosegel vidnejše uspehe, tudi lastno glasbeno šolo, v kateri si številni učenci nabirajo znanje. A sodoben ritem življenja mnogim ob prenekaterih obveznostih ne dopušča, da bi lahko ob točno določenih urah in dnevih obiskovali šolo.

Za vse te je Robert Goter že leta 2006 razvil prvi profesionalni program za učenje diatonične harmonike na svetu, imenovan VSLN – Vsak se lahko nauči. Ljudje so ga izjemno dobro sprejeli in ni jih malo, ki so se z njim naučili igrati na harmoniko. Številni so bili popolni začetniki in prav njihov napredek je najbolj potrjeval uspešnost programa.

Vzgojil številne nove prvake

»Prednost programa je, da se vsak uči igranja, ko ima za to voljo in čas,« pravi Goter, ki sicer poučuje harmoniko še v lastni, zasebni glasbeni šoli. Program VSLN je zdaj na voljo že v 12 različnih težavnostnih stopnjah, leta 2008 pa je v Berlinu zanj prejel prestižno nagrado edumedia siegel plus, ki jo podeljuje evropsko združenje za pedagogiko in multimedijo Comenius. S tem pa presenečenj svetovnega prvaka na diatonični harmoniki še ni konec. Lani je kot prvi na svetu izdelal aplikacijo za igranje in učenje diatonične harmonike Goterplay.

»Nanjo se da igrati harmoniko z obema rokama, kot prvi pa smo uporabili tudi funkcijo akcelerometra, kar pomeni, da se lahko z nagibom tablice ali pametnega telefona spreminja tudi smer meha,« pravi znani harmonikar. Aplikacija Goterplay je na voljo tako za naprave android kot iOS, od prejšnjega tedna pa tudi za stacionarne računalnike. Novosti in prednosti programa Goterplay so, da deluje v windowsu in v okolju mac os, prav tako pa je možno kupiti le posamezne pesmi. »V tem programu so združene moje dvajsetletne izkušnje s poučevanjem,« pravi Robert, ki je ponosen tudi na številne učence, ki so se že okitili z naslovi večkratnih državnih ter evropskih in svetovnih prvakov.

Nekateri že imajo lastne ansamble, med znanimi obrazi, ki so se igranja harmonike naučili z njegovim programom, pa so Tanja Žagar, Boris Kopitar in Domen Kumer. Robert še vedno veliko nastopa na prireditvah, koncertih in zasebnih zabavah doma in v tujini, a le kot solist. Kot pravi, je naslov svetovnega prvaka dobro unovčil, na srečo pa je harmonika danes tako priljubljena, da je frajer vsak, ki jo igra, medtem ko še pred desetletjem in več ni bilo tako in so se mnogi inštrumenta celo sramovali.

Deli s prijatelji