NOV TREND

Prihajajo pametni telefoni z upogljivimi zasloni

Objavljeno 28. november 2012 09.11 | Posodobljeno 28. november 2012 09.12 | Piše: A. O.

Lahko ga boste pospravili kar v denarnico.

Novi zasloni bodo omogočili poljubno upogibanje.

Razvoj moderne tehnologije nam je v 21. stoletju prinesel številne pomembne izume, brez katerih si danes le stežka predstavljamo življenje. V prihodnosti nam številni izumitelji in podjetja obljubljajo še hitrejši razvoj dih jemajočih izdelkov, ki bodo prilagojeni našim natrpanim urnikom in bodo še dodatno olajšali medsebojne interakcije. Eden takih naj bi bil tudi prilagodljivi zaslon za pametne mobilne telefone, ki ga bomo lahko poljubno ukrivljali in zvijali, prepognili in zložili v denarnico ter bo menda neuničljiv.

Lahko ga boste pospravili kar v denarnico

Novo linijo tovrstnih izdelkov razvijajo v južnokorejskem podjetju Samsung, na trg pa bo predvidoma prišla že v prvi polovici prihajajočega leta. Gibljivi zasloni so menda v zadnjem stadiju razvoja, narejeni pa so iz posebnih organskih svetlečih diod (OLED), ki so nadvse tanke in jih lahko prilepijo na različne gibljive materiale, kot sta na primer plastika ali aluminijasta folija. Tehnološki gigant pa ni prvi, ki je intenzivno vlagal v raziskave gibljivih zaslonov ob pomoči OLED, nanje sta stavili tudi podjetji Sony in LG Display, vendar pa je edini, ki je okvirno napovedal datum za uvedbo in zagon te napredne tehnologije, leto 2013. Zaslone oziroma pametne telefone z gibljivimi zasloni bodo menda prodajali pod serijo S4, z njimi pa naj bi proizvodno podjetje prišlo na vrh verige številnih medsebojno zelo podobnih pametnih telefonov in doseglo želeno diferenciacijo proizvodov na zasičenem trgu. Z drugimi besedami: izstopali bodo iz preostale ponudbe, kar jim bo vsekakor lahko le v korist.

Se obeta velik dobiček?

Številni že napovedujejo, da bo nova generacija upogljivih zaslonov podjetju prinesla velik dobiček. Upogibanje je njihova največja vrlina, zaslon je narejen iz plastike namesto iz stekla, kot je bila to do zdaj praksa pri pametnih telefonih, zato so ti aparati lažji, vzdržljivejši in manj dovzetni za praske.

Deli s prijatelji