LAŽNE OBLJUBE

Prevara na Facebooku vas lahko udari po žepu

Objavljeno 28. maj 2012 20.26 | Posodobljeno 28. maj 2012 20.28 | Piše: A. K., STA

Aplikacija Facebook Profile Viewer uporabnikom obljublja, da bodo lahko preverili, kdo obiskuje njihov profil, a jih dejansko skuša zvabiti v SMS-klub.

Nekateri izrazi sodijo samo na splet.

LJUBLJANA – Na omenjeno aplikacijo na svoji spletni strani opozarja ekipa projekta Varni na internetu, ki ga izvaja slovenski center za posredovanje pri omrežnih incidentih SI-CERT. Uporabnik je lahko z uporabo aplikacije finančno oškodovan, saj se pod lažnimi obljubami skriva tudi draga včlanitev v SMS-klub.

Bodite pozorni

Aplikacija namreč med drugim preusmeri na spletno stran, na kateri uporabnika poskušajo prepričati, naj sodeluje v nagradni igri za bon za oblačila znamke Adidas. Če se uporabnik odloči za to in nato vnese svojo telefonsko številko ter zatem še odgovori na potrditveno sporočilo SMS, se s tem včlani v SMS-klub.

Odstranite to, česar ne uporabljate

Če si po prejetem SMS-sporočilu uporabnik premisli in ne pošlje potrditvenega sporočila, bo zelo verjetno taka sporočila, tudi s precej zavajajočim besedilom, prejemal še kar nekaj časa. Preverite torej, katerim aplikacijam dovoljujete dostop do svojega profila, in odstranite tiste, ki jih ne uporabljate

S prevaro pridobivali všečke

Na podobno prevaro so pred kratkim že opozarjali, ko je nekdo prek spletne strani uporabnikom obljubljal, da bodo v primeru, da bodo sledili korakom, označili, da jim je všeč več strani na facebooku, in o tem objavili vsaj 20 različnih komentarjev, lahko preverili, kdo obiskuje njihov profil. »Seveda kaj takšnega ni možno, končni učinek je le, da so nekatere strani na facebooku pridobile ogromno všečkov,« poudarja ekipa Varni na internetu.

Deli s prijatelji