NOVOST

Predvidoma marca bo na voljo virtualna urbana za pametne telefone

Objavljeno 30. januar 2014 08.28 | Posodobljeno 30. januar 2014 08.28 | Piše: STA, A. L.

Aplikacija je trenutno v testni uporabi, dostopna pa bo predvidoma marca.

Stanje na karticah boste lahko spremljali tako na urbanomatih in avtobusih kot tudi prek spleta.

LJUBLJANA – Ljubljanska občina je z Ljubljanskim potniškim prometom (LPP) in Telekomom Slovenije dobila prvo nagrado na svetovni konferenci o prevozih in plačilnih sistemih v Londonu v kategoriji najuspešnejših plačilnih sistemov na mobilnih telefonih. Nagrado so dobili za virtualno urbano na pametnih telefonih, ki bo za uporabnike predvidoma dostopna marca.

Marca dostopna za vse

Uporabniki bodo lahko na svoj telefon naložili brezplačno aplikacijo, kupili dobroimetje in z urbano na telefonu plačevali prevoz z LPP in vzpenjačo, parkirnino na javnih parkiriščih ter izposojo koles v sistemu Bicikelj, je na današnji novinarski konferenci ljubljanskega župana Zorana Jankovića povedala direktorica Javnega holdinga Ljubljana Zdenka Grozde. Z aplikacijo bo mogoče dostopati do voznih redov avtobusov, informacij o zasedenosti parkirišč, prikazala pa bo tudi podatke o času parkiranja in ceni. Po besedah Grozdetove je aplikacija trenutno v testni uporabi, dostopna pa bo predvidoma marca. Za zdaj bo virtualna urbana vrednostna, v drugi fazi pa bodo aplikacijo dopolnili tako, da bodo imeli uporabniki na telefonih lahko tudi terminske vozovnice.

Janković si želi hotel s petimi zvezdicami

Janković je na novinarski konferenci komentiral svoj obisk Združenih arabskih emiratov (ZAE), kjer je z generalnim direktorjem mesta Fudžajra (Fujairah) Mohamedom Saifom Al Afkhamom podpisal pismo o nameri o sodelovanju med Ljubljano in Fudžajro. Po mnenju Jankovića lahko Ljubljana ponudi znanje inženirske stroke. »Profesor Koželj s svojo ekipo bi bil tam dodana vrednost,« je dejal. Povedal je, da njegovi gostitelji iščejo potencialne priložnosti za investicije in da upa, da bo ena od njihovih destinacij tudi Ljubljana oziroma Slovenija. Povedal je še, da potekajo pogovori, da bi kdo od investitorjev prišel v Ljubljano, in da si želi v mestu hotel s petimi zvezdicami ter dokončane gradbene jame.

Če ni zmag, ni gledalcev

Dotaknil se je tudi poslovanja Stožic in glede obiska tekem dejal, da so Ljubljančani razvajeni. »Hodimo na tekme, kadar igramo pomembne tekme, kadar so zmage,« je povedal in dodal, da se bodo gledalci vrnili, če bodo obstajali klubi in imeli dobre rezultate. »In če ne bo uveljavljen zakon, ki pravi, da je boljše, da daš stotim klubom po 10.000 evrov kot enemu milijon evrov,« je povedal in dodal, da bodo brez klubov in uspehov v Stožicah rekreacija ter tekme reprezentanc.

Na komercialnem področju Stožic Janković pričakuje, da bo letošnje leto še uspešnejše. Po njegovih besedah bo zavod Šport Ljubljana dobil najmanj šest dogodkov z največjimi imeni s področja glasbe.

Janković je komentiral še dogajanje na ponedeljkovi seji ljubljanskega mestnega sveta in dejal, da sam ne bo podprl spremembe 106. člena poslovnika mestnega sveta. V omenjenem členu je določeno, da lahko mestni svet pri posamezni točki dnevnega reda po odprtju razprave odloči, da se obravnava preloži ali konča. V osnutku sprememb poslovnika, ki so ga svetniki potrdili v ponedeljek, pa je določilo dopolnjeno s predlogom SDS, da bi bile izjeme izredne seje.

Deli s prijatelji