PRODAJA

Preboj: Pintrest kupil novo podjetje, ki ga je soustanovil Slovenec

Objavljeno 22. januar 2015 20.14 | Posodobljeno 22. januar 2015 20.14 | Piše: STA, P. Pa.

Vrednost posla ni znana, podjetje pa deluje na podlagi strojnega učenja in analize velikih podatkovnih zbirk.

Fotografija je simbolična.

NEW YORK – Upravljavec ameriškega spletnega družbenega omrežja Pinterest je kupil novoustanovljeno (start-up) visokotehnološko podjetje Kosei, ki ga je soustanovil slovenski znanstvenik Jure Leskovec, sicer profesor računalništva na Univerzi Stanford v ZDA. Vrednost posla ni znana, poroča ameriški tehnološki novičarski portal Techcrunch.

Kaj so kupili?

Pinterest bo skupaj s tehnologijo pod svoje okrilje pridobil tudi večino desetčlanske ekipe iz Koseia (beseda kosei – izgovori se kósej – v japonskem jeziku sicer pomeni individualnost, osebnost).

Ekipo kot glavni izvršni direktor vodi soustanovitelj Lance Riedel, ki je pred tem sodeloval tudi v podjetjih Overture in Yahoo, je razvidno s spletne strani podjetja Kosei.

Kosei deluje na področju strojnega učenja in analize velikih podatkovnih zbirk. Razvija tehnologijo, ki lahko na podlagi analize velikih zbirk podatkov podaja visoko personalizirana priporočila uporabnikom.

Ta tehnologija bo prispevala k temu, da bo Pinterest po eni strani podjetjem oziroma blagovnim znamkam pomagal doseči ljudi ob pravem trenutku, po drugi strani pa izboljšal vsebine za uporabnike svojega omrežja, je v sporočilu na spletni strani podjetja zapisal vodja razvoja v Pinterestu Michael Lopp.

Ima že 70 milijonov uporabnikov

Pinterest je zaživel leta 2010, do julija 2013 pa je po spletno dostopnih neuradnih ocenah pridobil že okrog 70 milijonov uporabnikov – Pinterest sam namreč javno ne objavlja podatkov o številu uporabnikov.

Uporabniki Pinteresta v omrežju ustvarjajo in delijo sezname na različne teme, ki jih zanimajo, nato pa nanje pripenjajo relevantne fotografije oziroma vsebine, na katere naletijo med brskanjem po spletu.

Deli s prijatelji