SKRITI NAPAD

Pozor, v Telekomovem računu se skriva virus

Objavljeno 15. januar 2014 10.28 | Posodobljeno 15. januar 2014 10.29 | Piše: T. L.

V sporočilu se skriva povezava, ki vodi do datoteke tipa ZIP, v kateri je virus.

Pazite se spletnih goljufij.

LJUBLJANA – Po Sloveniji razsaja novi virus, ampak ne takšen, ki bi okužene spravil ob zdravje in jih priklenil na bolniško posteljo, ampak takšen, ki lahko okuži vaš računalnik. Posledica okužbe je lahko kraja gesel in na koncu morda celo finančno oškodovanje, opozarja Nacionalni odzivni center za obravnavo varnostnih incidentov na internetu (SI-CERT). 

V zadnjih dneh so v centru namreč prejeli več kot 10 prijav glede nenavadnih elektronskih sporočil, v katerih podjetji (Telekom Deutschland ali angleško podjetje PG&E) pošiljata račune: v primeru nemškega Telekoma za prenos podatkov, v primeru angleškega PG&E pa decembrski račun za plin.

Kot opozarjajo na spletni strani projekta Varni na internetu, sporočil ne pošiljata ti podjetji, ampak gre za poskus prevare, ko napadalec želi, da z nepremišljenim klikanjem sami sebi naložite virus.

image
Preden kliknete na povezavo, preverite, kam vodi (vir: www.varninainternetu.si).

Pojasnjujejo, da je v elektronskih sporočilih, ki pritegnejo pozornost prejemnika, povezava, kjer naj bi bil račun. Vendar povezava vodi do ZIP-arhiva, v katerem je zlonamerna izvršljiva datoteka (virus). Zato svetujejo, da uporabniki svetovnega spleta raje dvakrat preverijo, kdo je poslal elektronsko sporočilo in kam vodijo povezave.

In kako to storite? Tako, da se z miško brez klikanja zaustavite na povezavi in pokazal se vam bo pravi spletni naslov.

Deli s prijatelji