NOVOSTI

Poslovneža

Objavljeno 20. junij 2017 10.42 | Posodobljeno 20. junij 2017 10.45 | Piše: Staš Ivanc

Lenovo T470 in T570 sta namenjena poslovnim uporabnikom, kar pomeni odlično tipkovnico, vzdržljivo baterijo in dobre zmogljivosti.

Prenosnika za poslovno rabo. Foto: Staš Ivanc

Lenovo je največji proizvajalec osebnih računalnikov na svetu. Čeprav se zadnje čase podaja tudi v igričarske in hibridne vode, pa je že tradicionalno (še iz časov IBM) najmočnejši na podro- čju poslovnih prenosnikov, ki jih predstavlja njegova serija T. Thinkpadi niso šminkerski računalniki za multimedijske navdušence ali igričarje, ampak trpežni strojčki za poslovne ljudi, ki potrebujejo dovolj zmogljiv računalnik za veliko tipkanja, urejanje besedil, preglednic in predstavitev ter brskanje po internetu. Pogledali smo thinkpada T470 in T570 za približno 1400 oziroma 1600 evrov, kolikor je zanju treba odšteti v trgovinah.

Robustno in vzdržljivo

Lenovova serija T ustreza zahtevam vojaškega standarda MIL-STD 810G, kar pomeni, da prenese precej mučenja: od udarcev, temperaturnih ekstremov, visoke nadmorske višine do vlage in prahu, seveda pa ni vodoodporna in neuničljiva. V praksi to pomeni, da je ohišje čvrsto in se ne zvija, zaslon pa se lepo in zanesljivo premika. Thinkpada T470 in T570 se razlikujeta v velikosti zaslona – prvi ima 14- drugi pa 15,6-palčni zaslon in še numerično tipkovnico. Eden glavnih adutov obeh je osvetljena tipkovnica, ki ima ravno prav hoda, tipke pa se hitro vrnejo v prvotni polo- žaj, kar omogoča udobno, zanesljivo in predvsem hitro tipkanje. Podobno dobra je sledilna ploščica, ki pozna večprstne dotike, nad njo so tri fizične tipke, poleg tega pa Lenovo ostaja zvest klasični rdeči krmilni paličici.

Manjši zaslon, a večja baterija

Thinkpad T470 je bil opremljen z Intelovim procesorjem i5-6200u, 8 GB rama in pol terabajta velikim klasič- nim trdim diskom. Zaslon je bil razmeroma skromne lo- čljivosti 1366 krat 768 pik, kar bi lahko bilo čisto dovolj za udobno delo, res pa je, da nima tako živih barv in kontrastov kot zaslon s polno visoko razločljivostjo pa tudi pogled s strani ni več tako jasen. Seveda si je mogoče omisliti hitrejši procesor, več delovnega spomina in hitri SSD-disk, a s tem cena hitro zraste tudi do dveh tisočakov in več. Zvočnika sta sicer precej glasna, zvok pa ni prav vrhunski, a temu T470 niti ni namenjen. Je pa zato baterija, ki malce štrli iz ohišja, zelo vzdržljiva, tako da brez težav zdrži ves dan (normalnega) dela. Priključ- kov ne manjka: poleg vhoda za napajanje in mrežne vtičnice ima še tri usb 3.0 vtičnice, eno usb-c, ki pozna hitri standard thunderbolt, hdmi izhod, vtič za mikrofon/ slušalke in praktično režo za spominske kartice SD.

Velik zaslon in hitri disk

Testni T570 z razkošnim 15,6-palčnim zaslonom s polno visoko razločljivostjo 1920 krat 1080 pik je bil že bolj nabildan: poleg procesorja i5-7300 je imel 16 GB rama in 256 GB superhitrega SSD-diska, kar je zelo pospe- šilo delo z računalnikom. Na splošno je SSD-disk odlična rešitev tudi za malce slabotnejše računalnike, saj z njim naravnost oživijo. Tudi zaslon pri T570 je precej svetlejši in kontrastnejši ter bolje berljiv s strani. No, je pa T570 s svojima dvema kilogramoma tudi pol kilograma težji od mlajšega brata. Veliki T570 je imel običajno baterijo, ki ni štrlela iz ohišja, je pa zato nekoliko manj časa zdržal brez polnjenja. Kar se tiče priključkov, je pesem podobna kot pri mlaj- šem bratu: ima vse, kar človek potrebuje.

Deli s prijatelji