GROŽNJA

Pol kilometra velik asteroid leti proti Zemlji

Objavljeno 20. julij 2014 14.01 | Posodobljeno 20. julij 2014 14.01 | Piše: A. L.

Nanj Američani in Kanadčani pošiljajo plovilo, ki bo pobralo vzorce in se vrnilo na Zemljo.

Po predvidevanjih znanstvenikov bi trk predmeta, širokega 10 kilometrov, pomenil izumrtje ljudi

Asteroid Bennu (odkrit leta 11. septembra 1999) leti proti Zemlji. O tem ni dvoma. Ali jo bo zadel ali ne, pa še ni povsem jasno. Možnost, da pride do trčenja z našim planetom, je ena proti 1800. Potolažimo se lahko, da njegov padec ne bi uničil civilizacije – velik je namreč 493 metrov, poroča Iflscience.com. Njegovo snidenje z modrim planetom naj bi se zgodilo leta 2180.

Po 60-gramski vzorec

Znanstveniki so tokrat združili moči. Vsaj ameriška Nasa in Kanada. Leta 2016 bosta na Bennu poslali vesoljsko plovilo (OSIRIS-REx). Tam bo pobralo vzorce in se vrnilo na Zemljo. A ta pot bo trajala od leta 2016, ko je predviden vzlet, do 2023, ko bo 60 gramov vzorca dostavljenega na Zemljo.

Ga bo treba iztiriti?

Ob pomoči natančnega kanadskega laserja bodo ustvarili tridimenzionalno karto Bennuja, da bodo lahko določili najprimernejši kraj pristanka. Sicer pa severne sosede ZDA zanima predvsem geološka sestava asteroida: iz česa je, kako je nastal, kako se je razvil, zakaj je take oblike, kot je. Kar pa je najpomembneje: bolj kot strokovnjaki spoznajo ta asteroid, bolj natančno bodo lahko predvideli, ali ga bomo morali iztiriti z njegove tirnice. 

Znanje, ki da bomo pridobili iz vzorcev in razmer na Bennuju, bomo lahko uporabili tudi za druge asteroide. Morda nam že prej kot v 166 letih grozi še kakšen.

Deli s prijatelji