NOV PRENOSNIK?

Poigrajmo se z zaslonom

Objavljeno 26. junij 2017 19.53 | Posodobljeno 26. junij 2017 19.53 | Piše: Staš Ivanc

Prenosniki imajo čedalje bolj natančne zaslone, zaradi česar se nam črke in ikone pogosto zdijo premajhne.

Foto: Thinkstock

Ste si privoščili nov prenosnik? Leti kot sneta sekira? Ampak zaslon se vam ne zdi ravno najboljši? Črke so majhne in motne? Verjetno to ne bo čisto držalo, saj imajo zdaj tudi cenejši prenosniki zelo dobre zaslone, le nekaj stvari je treba urediti v nastavitvah windowsov. In brez skrbi, ne gre za nikakršno visokotehnično kalibracijo zaslona, ampak le nekaj malenkosti, ki pa še kako izboljšajo izkušnjo.

Nočni način

Bolščanje v modrikasti zaslon prenosnika nam zna premakniti naravno uro v telesu, zaradi česar težko zaspimo. Večina malce boljših pametnih telefonov že ima nočni način oziroma možnost prikaza slike z zmanjšano vsebnostjo modrih barv in z več toplimi odtenki, zdaj pa je to vdelano tudi v windowse 10. Zadnja velika nadgradnja Microsoftovega aktualnega operacijskega sistema Creators Update ima nastavitev, s katero znižamo količino modre svetlobe na računalniku oziroma monitorju. Gremo na Settings, System, Display ali pa nekje na namizju pritisnemo desni miškin gumb in izberemo možnost Display settings ter kliknemo Night light settings. S pomočjo drsnika lahko fino nastavimo toplino barv in določimo, kdaj naj se nočni način samodejno vklopi. Novo tipko za nočno svetlobo pa najdemo tudi v Action Centru.

Motna slika

Škoda si je privoščiti nov prenosnik s šminkerskim zaslonom 4K UHD, če so nekatere aplikacije videti nekam motne, ker njihovi avtorji še niso izdali popravka, s katerim bi lepo tekle na zaslonu s tako veliko pikami. Creators Update nam daje možnost, da povozimo nastavitev števila pik na palec (DPI) posameznih aplikacij, da bodo videti ostre tudi na ultravisoko razločljivostnih zaslonih. Pri aplikacijah, ki so videti zabrisane, z desnim gumbom miške kliknemo na aplikacijo in izberemo Properties. Nato kliknemo na zavihek Compatibility in obkljukamo kvadratek pred Override high DPI scaling behavior in izberemo System (Enhanced) z menija.

Povečava črk

Če težko beremo besedilo, ne prepoznamo ikon ali se v aplikacijah ne znajdemo več, je za to kriv prav visokorazločljivostni zaslon, na katerem je vse videti tako drobceno. Desetica ima (že od začetka) zdravilo tudi za to: v nastavitvah zaslona (Display settings) obstaja možnost Scale and layout. Windowsi nam bodo sami predlagali povečavo, lahko pa se poigramo z drsnikom in si nastavimo takšno, kot nam najbolj prija.

Ločljivost

V vsakem primeru moramo uporabljati nazivno razločljivost zaslona našega prenosnika – gre preprosto za najvišjo ločljivost, ki jo zaslon oziroma operacijski sistem ponuja. Če izberemo nižjo, je slika lahko videti motna. Če uporabljamo nazivno ločljivost, je vsaka pika zaslona direktno povezana s prav tisto piko, ki mu jo pošilja grafična kartica prenosnika. Če se ti ne ujemata, lahko slika postane motna. Če se nam zdi ločljivost previsoka in stvari na zaslonu premajhne, se raje poigrajmo s povečavo črk kakor pa s spremembo ločljivosti.

Kalibracija zaslona

Windowsi imajo vgrajeno tudi orodje za kalibracijo barv našega zaslona, ki se skriva v nadzorni plošči. V Control Panelu poiščemo barvno kalibracijo in izberemo možnost Calibrate color display. Sistem nas bo vodil skozi vrsto testov zaslona, s katerimi bomo nastavili vrednosti gama, svetlost, kontrast in barve. Orodje za kalibracijo nam pred vsakim testom pokaže primere, tako da se lažje orientiramo pri iskanju najboljših rezultatov.

Izberimo prave črke

Na koncu kalibracijskega testa nam windowsi ponudijo še možnost, da zaženemo ClearType Tuner. V bistvu spominja na pregled pri okulistu, pri katerem opravljamo teste, katere znake vidimo in katerih ne, na podlagi česar nam določi dioptrijo. Orodje nam ponudi pet primerkov besedila, mi pa moramo izbrati tistega, ki se nam zdi najboljši, da bodo črke na našem zaslonu čim bolj jasne in berljive.

Deli s prijatelji