BREZPLAČNI POGOVORI

Pametni telefonirajo zastonj

Objavljeno 04. september 2013 09.21 | Posodobljeno 04. september 2013 09.21 | Piše: Anže Frantar

Če smo še pred leti poznali le eno rešitev za brezplačne pogovore v živo, jih je danes na voljo toliko, da je izbira prave že nekoliko otežena.

Splet je revolucionarni košček nove tehnologije, ki je razdalje med ljudmi zmanjšal na en klik miške. Še nedavno smo, denimo, s sorodniki in prijatelji ali poslovnimi partnerji v tujini komunicirali prek telefonskih kablov. Iz strahu pred visokimi stroški smo se o vsem pogovorili le v pičlih nekaj minutah, tehnološke rešitve moderne dobe pa nam omogočajo, da lahko danes brezskrbno komuniciramo kjer koli in kadar koli – in to le prek svoje žepne napravice, ki ji pravimo pametni telefon.

Daleč je blizu

Eno izmed najbolj znanih orodij za tovrstno komunikacijo na daljavo je skype. To je storitev, ki je bila najprej na voljo le na računalnikih, danes pa jo najdemo tudi na pametnih mobilnih telefonih, ki jih poganja kateri izmed treh najbolj razširjenih operacijskih sistemov pametnih napravic – iOS, android ali windows phone. Skype omogoča običajne telefonske pogovore pa tudi komuniciranje prek spletne povezave v avdio- ali videoobliki, za tiste bolj sramežljive pa prek besedilnih sporočil. Prednost storitve je, da je v času razvoja dostopna še na televizijskih sprejemnikih, kar pomeni, da je na voljo tudi manj spretnim uporabnikom računalnika, dedkom in babicam, ki bi radi komunicirali z vnuki na drugem koncu zemeljske oble.

A na spletu vendarle ni vse brezplačno – tudi program za naprednejše funkcije, kot je, denimo, deljenje slike zaslona, kar koristi predvsem takrat, ko želite komu, ki ni najbolj vešč dela z računalnikom, nazorno pokazati, kako nastaviti neki program na računalnik, zahteva naročnino vsak mesec, a temu se lahko izognemo, če se ozremo h konkurenci.

Google hangouts je storitev, ki se je razvila iz bolj znanega google chata. Ta omogoča iste funkcije kot skype, a ima nekatere prednosti – za zdaj je klicanje prek spleta brezplačno. Tudi to storitev lahko uporabljate na pametnih mobilnikih z operacijskima sistemoma iOS in android; slednji je namreč prav tako plod programerjev iz Kalifornije. Prek programa lahko s svojimi prijatelji delite fotografije, si skupaj ogledate videoposnetke na youtubu ali brezplačno delite sliko svojega namizja ter tako rešite prijatelja iz tehnične zagate – ali pa on reši vas. Prednost google hangoutsa je, da bo izvrstno deloval z vsemi preostalimi Googlovimi storitvami – od e-pošte gmail, v katero je že vgrajen, do hrambe dokumentov v oblaku. Veliki brat bo poskrbel, da bo vaš pogovor čim manj tehnično zahteven, pozornost pa bo tako preusmeril izključno na teme, ki bodo zanimale oba govorca ali celo več ljudi. Storitev namreč omogoča tudi konferenčne klice, v katere se lahko vključijo ne le prijatelji in znanci, ampak tudi tujci, seveda če jih povabimo v tako imenovani hangout.

Brezplačna sporočila

Klicanje in pošiljanje kratkih sporočil na mobilnih napravah pa sta svoj pravi preporod doživeli ob prihodu ene od trenutno najbolj priljubljenih aplikacij na pametnih mobilnikih, viber. To je aplikacija, ki se dobro ujema z vsemi tremi operacijskimi sistemi – iOS, android in windows phone. Omogoča to, kar nam je sicer znano iz komunikacije prek mobilnega omrežja, a to izkušnjo prenaša na splet, kjer svojih pogovorov ne štejemo več v minutah in poslanih esemesih, ampak v kilobajtih. Z aplikacijo viber kličemo in pošiljamo kratka sporočila, kjer koli na svetu smo, in to popolnoma brezplačno, v storitev pa se prijavimo s svojo telefonsko številko, kar nam in prijateljem omogoča, da bomo na omrežju našli tudi stike, ki jih že imamo v imeniku mobilnih številk.

Katero koli možnost boste izbrali, velja biti nekoliko pozoren na skrite pasti, ki jih prinaša tovrsten način komunikacije. Vselej se prepričajte, ali imate dovolj zakupljenega prenosa podatkov za uporabo, ali pa se preprosto priključite na brezžično omrežje. Le tako bo vaš pogovor resnično brez skrbi. 

Deli s prijatelji