DORA 8031

Pametni telefon za seniorje

Objavljeno 31. julij 2017 18.42 | Posodobljeno 31. julij 2017 18.42 | Piše: Staš Ivanc

Doro 8031 je povsem spodoben pametni telefon, prilagojen delu s starejšimi. Njegova glavna aduta sta preglednost in preprostost.

Velike ikone tudi za malce okornejše prste. Foto: Staš Ivanc

Če nisi ravno azijski telekomunikacijski velikan z dobrimi političnimi zvezami, dragim razvojnim oddelkom in vrhunskimi telefoni za spodobno ceno, se je težko prebiti med vodilne proizvajalce pametnih telefonov na svetu. Zato je bolje najti tržno nišo in ponuditi nekaj drugačnega. To so storili britansko-ameriški Cat s svojimi robustnimi, večnamenskimi telefoni za mojstre, francoski Crosscall s pohodniškimi mobilniki in japonski Softbank s telefonom s senzorjem za radioaktivno sevanje (saj veste, Fukušima). Svojo nišo je našel tudi švedski Doro, ki od leta 2007 izdeluje preproste telefone, namenjene seniorjem.

Proizvajalcev nišnih telefonov je vedno več.

Prilagojen starejšim

A vsi upokojenci niso zadovoljni z običajnimi telefoni. Tisti, ki imajo radi tehnologijo in nove igračke, hočejo še kaj več, vendar znajo biti sodobni pametni telefoni malce komplicirani za uporabo. No, doro 8031 uporabniku pomaga že pri prvem vklopu. Medtem ko smo pri androidu vajeni tistih pustih belih zaslonov, skozi katere se je treba prebiti, da telefon sploh začne delati, te doro prijazno pozdravi že ob zagonu. Aparat ti v slovenščini ali katerem drugem jeziku pove, kaj je treba narediti in čemu je to namenjeno, ponudi osnovne možnosti, in vse to z velikimi berljivimi črkami. Štiriinpolpalčni zaslon sicer ni ultra visoko razločljiv, saj ima le 854 x 480 pik, a to je povsem dovolj. Procesor je bolj skromne sorte, niti spomina ni prav veliko (samo 1 in 4 GB delovnega in notranjega pomnilnika), a če bo se bo izkazalo, da je babi prava fotografska mojstrica, ji bomo že preskrbeli spominsko kartico...

Do oči prijazen vmesnik

Tudi uporabniški vmesnik, ki temelji na že precej starem androidu 5.1, je prilagojen očem, ki ne vidijo več tako dobro. Niti moje oči niso več sokolje, tako da sem tudi brez očal videl, kdo me kliče, koga kličem, katere aplikacije sem si naložil in tako naprej. V zgornjem desnem kotu je tudi navidezna tipka Želim, ki, kakor pravijo, »poenostavlja upravljanje, komunikacijo, iskanje in delitev vsebin«, v bistvu pa gre za dostop do bližnjic za dodajanje in odstranjevanje aplikacij, ustvarjanje map in bližnjico do nastavitev. Na domačem zaslonu te pričakajo tri velike ikone, imenovane Klic, Prikaži in Pošlji, če pa potegnemo po zaslonu navzgor ali pritisnemo domačo tipko, se nam odpre okno z velikimi in jasnimi bližnjicami. Spodaj so tri klasične androidne, a tokrat fizične tipke, medtem ko je na hrbtni strani programabilna tipka za klic v sili.

V paketu je poleg slušalk tudi polnilna posteljica, na katero položimo doro, da služi kot ura oziroma budilka. Telefon je plastičen, vendar je plastika precej prijetna na otip pa tudi ne poklja pretirano ob močnejših pritiskih. Na spodnjem desnem robu je tipka za fotoaparat, ki bo marsikomu precej olajšala slikanje s telefonom. Kamera opravi svoje delo, ker je procesorsko bolj med podhranjenimi, bo sicer skromnejša, a zamenljiva baterija kljub temu zdržala ves dan. Zvočnik je jasen in glasen, zaslon pa je žal malce pretemen. Skratka, za slaba dva stotaka, kolikor hočejo zanj v prosti prodaji, človek dobi povsem soliden in predvsem zelo prijazen telefon za stare starše.

Deli s prijatelji