TEHNO NOVICE

Pametni pripomočki 
za dojenčke

Objavljeno 03. julij 2016 14.52 | Posodobljeno 03. julij 2016 14.52 | Piše: Staš Ivanc

Stvari, ki naj bi olajšale življenje svežih staršev, znajo biti precej drage.

Današnji mladeži računalnike polagamo že skoraj v zibko. Kako pa vi uporabljate splet?

Starši bi za svoje otroke naredili vse. Za nego dojenčka je treba nabaviti kar nekaj stvari, od oblačilc, plenic in kozmetike prek previjalne podloge in banjice do raznih elektronskih pripomočkov, ki staršem nekoliko olajšajo življenje, pa naj gre za avtomatizirane sterilizatorje stekleničk, hitre digitalne termometre ali elektronske varuške. In v teh sodobnih časih, ko je vse povezljivo, si lahko starši, ki obožujejo gadgete (in imajo kakšen evro ali dolar več pod palcem), omislijo že prav neverjetne (a marsikdaj tudi nepotrebne) stvari.

Pametna banjica

Banjica za dojenčke 4moms infant tub je sicer enako štorasta kot navadne banjice, a je anatomsko oblikovana, ima penasto podlogo, da detece ne drsi gor in dol po njej, predvsem pa ima vdelan termometer. Ko banjico postavimo v kad, lahko začnemo na senzor v prvem delu banjice nalivati vodo. Ko zaslonček termometra zasveti zeleno, ima voda primerno temperaturo in tedaj zapremo prvi del banjice, da se voda lahko začne prelivati v drugega, kamor položimo otročička, ki ga lahko nato močimo s priloženim kozarčkom, pri čemer zajemamo vodo iz ločenega prvega dela banjice. Cena na drugi strani Atlantika je 50 dolarjev, verjetno pa bo stvar dobavljiva tudi pri nas.

Pametna previjalna podloga

Hatch baby smart changing pad je udobna previjalna podloga za dojenčka, ki v sebi skriva tehtnico, s katero lahko starši spremljajo razvoj svojega otroka, se pravi, kako se redi, koliko poje in koliko pokaka, ter vse te podatke prenaša na aplikacijo na pametnem telefonu in jih tudi prikaže z grafikoni. Starši, ki so testirali podlogo, so največ navdušenja izrazili nad aplikacijo hatch baby za ios in android, ki je na voljo brezplačno, zaradi česar si jo marsikdo naloži tudi brez previjalne podloge. Glavna težava podloge je cena, saj za 250 dolarjev nima niti ogrevanja niti priloženega koša za plenice.

Gugalnik, ki oponaša naravne gibe

Pametni gugalnik mamaroo 3.0 ameriške družbe 4moms ponuja pet različnih načinov zibanja v kombinaciji s štirimi hitrostmi. Gugalnik je prek bluetootha povezljiv s pametnimi telefoni, na katere naložimo aplikacijo, s katero ga lahko upravljamo, a tukaj se pametnost, žal, neha. Gugalnik ima sicer nekaj vdelanih ambientalnih zvokov, ki pa so po mnenju nekaterih ocenjevalcev zaradi skromnega zvočnika precej slabo slišni, svoje glasbe pa se z mobilnika ne da predvajati prek bluetootha, ampak le s kratkim priloženim avdiokablom. Cena? Konkretnih 299 evrov.

Elektronska varuška

Onelink ameriškega proizvajalca First Alert je na prvi pogled videti kot nadzorna kamera, kar pravzaprav tudi je, le da gre za pametno elektronsko varuško, ki snema v ločljivosti 1080p, ima senzor za kakovost zraka, poleg tega pa nadzoruje tudi dojenčkovo dihanje. Pravzaprav gre še za prototip, predstavljen na letošnjem sejmu sodobne elektronike CES 2016, tako da cena še ni znana. Posebnost kamere je, da zaznava in spremlja otrokovo dihanje ter prek mobilniške aplikacije opozori starše, če otrok neha dihati ali če se njegov vzorec dihanja spremeni. V spletne trgovine naj bi prišla enkrat do konca leta.

Deli s prijatelji