TEHNOLOGIJA

Osupljivi mobilni 
svet

Objavljeno 13. marec 2014 13.44 | Posodobljeno 13. marec 2014 13.44 | Piše: Nenad Vučić

Kam gredo novosti iz sveta mobilne telefonije, smo si ogledali na sejmu Mobile World Congress v Barceloni.

Tudi letos je na kongresu mobilne tehnologije vladalo veliko zanimanje za nove naprave.

Konec februarja je v Barceloni potekal največji sejem, povezan z omenjenimi tehnologijami, ki se razvijajo z neverjetno hitrostjo. Smernice razvoja pametnih telefonov so vse bolj usmerjene v vzdržljivost naprav ter v kakovost foto- in videostoritev, kar jasno nakazuje napad na segment cenejših kompaktnih fotoaparatov.

Za posel in zabavo

Telefon Lenovo S860 je namenjen zahtevnim poslovnim uporabnikom, ki potrebujejo visokozmogljiv aparat z zgledno avtonomijo. Mobilnik lahko v stanju pripravljenosti ostane do 40 dni, zagotavlja pa do 24 ur pogovorov v omrežjih 3G. Zmogljiva baterija je inženirje prepričala, da so omogočili tudi funkcijo polnjenja drugih naprav s kablom micro USB. Štirijedrni procesor in dva GB delovnega pomnilnika telefonu S860 omogočata hkratno uporabo več aplikacij ter dolgo uživanje v multimedijskih vsebinah, torej predvajanju videa ali glasbe.

Uporaben v dveh omrežjih

LG G2 mini je kot eden redkih malčkov opremljen z najnovejšo različico operacijskega sistema android 4.4, imenovano kitkat. Ob zavidljivi uporabniški izkušnji se ponaša še s programskimi rešitvami premijskih modelov iz družine G. Mini različica tako ponuja funkcije, kot so gostujoči način Guest Mode, Plug & Pop, Clip Tray, ter napredno aplikacijo za zajem fotografij in videa Capture Plus. Telefon bo glede na ciljne trge na voljo v več različicah, in sicer s povezljivostjo v omrežja 3G/4G LTE, z možnostjo uporabe dveh kartic SIM ter v štirih živahnih barvnih kombinacijah.

Odlični fotograf

Ena najpomembnejših značilnosti današnjih pametnih telefonov je zajem posnetkov. Izjemna kamera na telefonu Galaxy S5 ima ločljivost 16 megapik, razširjen meni in izboljšan uporabniški vmesnik, s katerim bodo zajem, urejanje in pošiljanje posnetkov preprostejši. Kamera ima največjo hitrost samodejnega ostrenja na svetu (0,3 sekunde), kar v kombinaciji z naprednim visokim dinamičnim razponom (HDR) ustvarja fotografije z naravno svetlobo in izjemno intenzivnostjo barv v vseh razmerah. S funkcijo Selecitve Focus se lahko osredotočimo na določen del predmeta in hkrati zameglimo ozadje, zaradi tega pa nič več ne potrebujemo posebnega objektiva z učinkom globine.

Zmagovalec slike

Xperia Z2 prenaša Sonyjeve tehnologije kamer v mobilni svet v le 8,2-milimetrskem pametnem telefonu. Kamera z 20,7 milijona slikovnimi točkami in slikovnim senzorjem Exmor, Sonyjev nagrajeni objektiv G in inteligentni slikovni procesor BIONZ – vse prilagojeno mobilnim napravam – poskrbijo za odlično kakovost fotografij in videoposnetkov. Z novim izboljšanim načinom videa lahko zajamete trenutke v osupljivih podrobnostih z ločljivostjo 4K (3840 x 2160 p/30 p), s štirikratnimi podrobnostmi v primerjavi s polno visoko ločljivostjo, kar prinaša najboljšo kamero in fotoaparat na svetu v vodoodpornem pametnem telefonu.

Deli s prijatelji