IGRAČKE

Opremite se 
za navtično poletje

Objavljeno 11. julij 2014 11.30 | Posodobljeno 11. julij 2014 11.30 | Piše: Nenad Vučić

Če radi jadrate in sodelujete na regatah, so lahko pametni telefoni oziroma aplikacije na njih vaš pomočnik pri mnogo nalogah.

Od priprav taktike za regato prek informacij o plimovanju do instrumentov za plovila lahko nadzirate na pametnih telefonih.

Če boste poleti le ležerno jadrali ali sodelovali na kakšni regati – pomagajte si s pametnimi aplikacijami. Hitrost vetra izmerite s pametnim telefonom. Regatno jadranje si olajšajte s preprosto aplikacijo. Ko lahko vse instrumente nadzirate kjer koli na plovilu. Kako močno piha?

Za jadralce, še posebno tiste, ki radi tekmujejo, je pomemben podatek hitrost vetra. Če ste lastnik pametnega telefona iphona, si lahko omislite poseben dodatek – anemometer. Podjetje Vaavud je izumilo takega, ki je kot dodatek za pametne telefone. Postavite ga v priklop za slušalke in z brezplačno aplikacijo ponuja odličen nadomestek ročnega. Tako boste v vsakem trenutku poznali moč vetra.

Regatno polje

Mobilna aplikacija Navigatta je preprost pripomoček za spremljanje regatnega jadranja, ki na osnovi položaja boj določa smer in čas, predviden do naslednje boje, ter oddaljenost od nje. Novejša različica aplikacije, ki je še v beta verziji, ponuja tudi prenos podatkov s pametnega androidnega telefona na uro Pebble, kjer imate informacije dobesedno na roki.

Združite instrumente

Je vaša jadrnica opremljena z več različnimi napravami, ki bi jih radi pregledali, ne glede na to, na katerem delu plovila ste? Z aplikacijo Boat Instruments podjetja Tucabo lahko to preprosto storite na svojem ipadu ali iphonu. Pogoj je, da imate na plovilu nameščen wi-fi vmesnik NMEA, do katerega dostopa vaša pametna naprava, in že bodo instrumenti prikazani na vaši tablici.

Deli s prijatelji