NOVOST

Odslej na voljo Windows 10

Objavljeno 29. julij 2015 12.01 | Posodobljeno 29. julij 2015 12.00 | Piše: STA, Mo. S.

Po mlačnemu odzivu na operacijski sistem Windows 8 so pri Microsoftu preskočili različico 9 in prešli na številko 10.

SAN FRANCISCO – Najnovejša različica operacijskega sistema Windows je od danes na voljo končnim uporabnikom. Uporabniki sistemov Windows 7 in 8.1 lahko najnovejšo različico naložijo brezplačno prek spleta, v kratkem pa bo Windows 10 na voljo tudi samostojno ter v paketu z novimi napravami.

Nova različica operacijskega sistema je prvič v zgodovini na voljo brezplačno, saj si pri Microsoftu želijo, da bi nov operacijski sistem posvojilo kar največ uporabnikov. »Želimo, da uporabniki Oken ne potrebujejo, ampak jih imajo radi,« je pred kratkim izjavil prvi mož ameriškega velikana Satya Nadella. V Microsoftu se zavedajo, da za tekmo z Googlom in Applom potrebujejo izdelek, ki si ga uporabniki želijo.

Novosti

Po mlačnemu odzivu na operacijski sistem Windows 8 so pri Microsoftu preskočili različico 9 in prešli na številko 10. V njej se vrača prenovljeni gumb start, ki so ga mnogi pogrešali, dodane pa so številne novosti – najbolj izstopata digitalna pomočnica Cortana, ki je odgovor na Applovo Siri in Googlov Google Now, ter nov brskalnik z imenom Edge, ki bo nadomestil preživeti Internet Explorer. Med novostmi so še virtualna namizja, boljša integracija z Microsoftovo konzolo Xbox in prenovljeno območje za obvestila desno spodaj, ki spominja na vmesnik z mobilne naprave.

Windows 10 je zasnovan kot enotna platforma, ki bo v podobni obliki delovala tudi na mobilnih napravah in bo razvijalcem olajšala razvoj aplikacij. S tem želijo pri Microsoftu nadoknaditi zamudo na trgu mobilnih naprav, ki v nasprotju s padajočim trgom osebnih računalnikov beleži hitro rast.

Windows in Slovenci

Windows ostaja vodilni operacijski sistem za osebne računalnike. V Sloveniji ga po majskih podatkih medijske agencije Iprom uporablja kar 90 odstotkov uporabnikov. Največ jih uporablja Windows 7 (55 odstotkov), sledita pa Windows 8.1 (14 odstotkov) in starejši Windows XP (16 odstotkov). Na četrtem mestu je Applov Mac OS X s slabimi desetimi odstotki.

Deli s prijatelji