SREČANJE

NT konferenca: novi trend so tablice in oblaki

Objavljeno 25. april 2013 10.03 | Posodobljeno 25. april 2013 10.03 | Piše: R. S.

Sredi Gorenjske je oblačno: na Bledu poteka računalniška konferenca s poudarkom na delu in shranjevanju podatkov v oblaku.

Seveda smo takoj preizkusili: naš portal Sloveskenovice.si na tablicah deluje naravnost odlično!

BLED – Letošnje tradicionalno srečanje slovenskih navdušencev nad spletnimi tehnologijami, NT konferenca, poteka v znamenju prehoda uporabnikov s starih okornih računalnikov na tablice.

Te so končno dovolj zmogljive in priročne, da lahko nadomestijo namiznike ter veliko manj priročne prenosnike.

image
Microsoftovec David Alexander iz ZDA je predstavil prednosti novega Officea, ki je prilagojen tudi za rabo s prsti.

Miške v kot, po novem se brska s prsti

Boštjan Stražar, ki v slovenski izpostavi Microsofta vodi razvoj aplikacij, je povedal, da njihov najnovejši operacijski sistem, Windows 8, sicer povsem dobro deluje na klasičnih računalnikih, v celoti pa zaživi šele z zasloni na dotik. Te ponujajo tablice in novejši hibridni prenosniki.

Med glavnimi novostmi konference je predstavitev pisarniškega paketa Office 365, ki deluje z uporabo tehnologije oblaka. Zamudno in nepriročno shranjevanje datotek uporabnikov na posamezni računalnik je preteklost.

Na konferenci se bo skupno zvrstilo 89 predavanj in 16 delavnic.

Všečkanje tudi pri dokumentih

Po novem bodo uporabniki svoje seminarske naloge, izračune v preglednicah in še kaj shranjevali v oblak. To jim bo omogočilo polno dostopnost do podatkov kjer koli in kadar koli, tudi med počitnicami. Nekaj gigabajtov je v storitvi, poimenovani SkyDrive, brezplačnih. Za več bo treba potegniti na dan denarnico. 

Povsem brezplačna pa je raba družbenih storitev, ki smo jih vajeni s facebooka: svoje stvaritve bodo uporabniki lahko delili s sodelavci in prijatelji, ki jih bodo lahko pokomentirali ali pa kar takoj popravili, če se bo komu v dokument zapisala kakšna neumnost.

image
Nokijina pametna mobilnika iz serije Lumia ponujata dostop do spleta prek starega znanca: Internet Explorerja. Po spletnih Novicah smo brskali v ležečem in pokončnem položaju.

Do podatkov kar na mobilniku

Upoštevaje popolno dostopnost do podatkov ni presenečenje, da bo glavnina uporabnikov nove tehnologije v podjetjih. Izgovorov zaposlenih, da doma ali na dopustu ne morejo dokončati dela, ker imajo vse podatke v službenem računalniku, ne bo več.

Kot izgovor pri šefu ne bo delovalo več niti, če zaposleni pri sebi ne bodo imeli računalnika ali tablice: aplikacije novega okolja ter podatki so dostopni tudi prek nove mobilne platforme za pametne telefone, poimenovane Windows Phone 8.

Deli s prijatelji