NOVO

Novi korak v seriji K

Objavljeno 19. marec 2017 08.00 | Posodobljeno 19. marec 2017 08.00 | Piše: Staš Ivanc
Ključne besede: Lenovo K6 note

Lenovo K6 note ima dobro razmerje med zmogljivostmi in ceno, a kaj ko je konkurenca v tem razredu najhujša.

Foto Staš Ivanc

Kitajski Lenovo bolj poznamo po osebnih računalnikih, kar sploh ni čudno, saj je od prevzema IBM (njegovega računalniškega dela) leta 2005 do leta 2013 postal največji proizvajalec računalnikov na svetu (po številu prodanih enot). Medtem ko je imel Lenovo še nedavno največji tržni delež v prodaji pametnih telefonov na Kitajskem, pa je vsaj pri nas razmeroma nov in precej nepomemben igralec in po nakupu ameriške Motorole se bo menda tudi večji del Lenovovih telefonov začel prodajati pod blagovno znamko Motorola. A nekateri modeli vseeno pridejo do nas in takšen je tudi novi K6 note, soliden telefon srednjega razreda, ki pa ima opravka s hudo konkurenco.

Veelik zaslon in polna ločljivost

Lenovo K6 note nadaljuje tam, kjer je končal njegov predhodnik K5 note. Velik, 5,5-palčni zaslon polne visoke ločljivosti, osemjedrni procesor, ki je tokrat Qualcommov snapdragon 430, 3 GB in 32 GB delovnega in notranjega pomnilnika, reža za dve sim-kartici, dober čitalnik prstnih odtisov, ima pa povsem spodobno novo kamero s 16 megapiksli in operacijski sistem android 6.0 marshmallow, kar je korak naprej od starega lollipopa, ki je tekel na K5. Za od 250 do 300 evrov, kolikor stane v redni prodaji, ali skoraj za polovico manj ob dveletni vezavi dobiš kar veliko telefona, ki v roki pusti dober občutek, čeprav je na trenutke malce gladek. Barve ohišja niso ravno presunljive, je pa ohišje (večinoma) kovinsko in ne več plastično, kar je lep napredek. Oblikovno sicer ni nič posebnega, a telefon še zdaleč ni grd.

Veliko jeder še ne pomeni veliko moči

A poglejmo malce drugače: po zmogljivosti je K6 kljub osmim jedrom, ki tečejo pri 1,4 GHz, nekoliko pod ravnjo Applovega iphona 5s z dvojedrnim 1,3-gigaherčnim procesorjem. Dobro, primerjava ni ravno poštena, ker iphoni spadajo v višji zmogljivostni in cenovni razred, ampak na koncu koncev je 5s star že tri leta in pol, a na njem zaradi dobrega procesorja in optimiziranega softvera gladko tečejo tudi nove, strojno zahtevnejše aplikacije, česar pa za K6 že zdaj ne bi mogli trditi. Delo na moji najljubši digitalni kmetiji, ki se je v letih pokazala za dober preizkus zmogljivosti telefona, se je na trenutke malce zatikalo. Aplikacije so se drugače lepo nalagale pa tudi sprehajanje skozi menije je bilo dovolj tekoče. Fino pa je, da pri Lenovu na telefon ne naložijo veliko navlake oziroma programja, za katero so prepričani, da brez njega ne bomo mogli živeti. No, ima pa precej uporaben upravitelj datotek, česar ne najdemo prav na vsakem telefonu.

Kompromisi

Dobil sem občutek, da ima K6 note nekoliko bolj zaščiten zaslon, čeprav se Lenovo s tem ne hvali nikjer v specifikacijah. Pri K5 je bil zaslon že popraskan, ko sem ga dobil v roke, ko pa je odšel od mene, je imel še eno veliko črtico na zaslonu. Tokrat se mu kljub prekladanju v žepih ni nič zgodilo. Zvočniki niso nič posebnega, čeprav telefon pozna standard Dolby Atmos, vtičnica je ostala micro usb, izhod za slušalke pa je tudi še klasičen. K6 note se pohvali s precej zmogljivo baterijo 4000 mAh, ki pa vzbuja mešane občutke. Po eni strani je fino, ker res dolgo zdrži, po drugi pa se strašno dolgo polni, ker ne pozna hitrega polnjenja, čeprav z vidika strojne opreme to ne bi smel biti problem. Zdaj smo se že vsi tako razvadili, pri K6 note pa smo vezani na klasično nočno polnjenje, saj se v eni uri baterija napolni le za kako tretjino.

Za in proti

Velik zaslon FHD

Malo softverske navlake

Dobra cena, še posebno v paketih

Močna baterija...

... ki pa se zelo počasi polni

 

Deli s prijatelji