PRIVILEGIJ

Ne kredit, težava
 je zavarovanje

Objavljeno 16. maj 2013 10.40 | Posodobljeno 16. maj 2013 10.42 | Piše: Jadran Vatovec

Banka Koper je dala Jankoviću kredit zaradi MOL ali vlade?

Jani Möderndorfer in Zoran Janković: v smeh ju spravlja zaskrbljenost Igorja Šoltesa. Foto: Aleš Černivec/Delo

LJUBLJANA, KOPER – Zoran Janković je pri Banki Koper najel 250.000 evrov posojila. Za to naj bi se odločil, ker je moral poravnati 211.000 evrov minusa na temeljnem osebnem računu pri isti banki. Vodja korporativnega komuniciranja Banke Koper Igor Radovič je za časnik Finance pojasnil, da v zelo, zelo redkih primerih dobro stoječi komitent pri njih res lahko dobi posojilo celo brez vsakega zavarovanja. Banka Koper je sicer Jankoviću svojčas odobrila že fantastičen limit: Janković pravi, da ima sicer res 300.000 evrov limita, vendar že 15 let.

100.000 evrov stranki

Janković je poleg tega svoji stranki Pozitivni Sloveniji pred volitvami 2011 tudi posodil 100.000 evrov. V Pozitivni Sloveniji so prepričani, da s tem, da so del tega denarja nakazali na poseben predvolilni račun, ne more biti nič narobe. Ker ne Janković ne Pozitivna Slovenija nista storila ničesar nezakonitega. Mar ne bi bilo treba kljub temu upoštevati vsaj tistega, na kar je za Pop TV opozoril predsednik računskega sodišča?

Igor Šoltes je namreč potrdil, da je računsko sodišče pri nekaterih političnih strankah res zaznalo, da si med volilno kampanjo pomagajo s tako imenovanim kreativnim računovodstvom. Na to Šoltesovo oceno se je takoj posmehljivo odzval vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije Bratuškove in Jankovića Jani Möderndorfer: »Gospod Šoltes ima seveda o tem svoje mnenje, jaz pa svoje.« Četudi je mnenje gospoda Šoltesa mnenje predsednika računskega sodišča? Očitno.

Janković je medije poskušal preslepiti s trditvijo, da mu nobena ugledna tuja banka ne bi odobrila posojila, če on ne bi že pred tem poravnal svojih obveznosti (dolgov) do nje. No, ja, približno 211.000 evrov dolga do Banke Koper je (lahko) poravnal šele potem, ko je dobil od nje 250.000 evrov posojila. Če želi Janković kredit res poplačati v treh letih, bo moral, je pravilno izračunal Pop TV, vsak mesec zanj odšteti več kot 280 odstotkov svoje županske plače. Ups. Nelogičnosti in nejasnosti, ki v Jankovićevem primeru bistveno odstopajo od običajne prakse dajanja bančnih posojil fizičnim osebam, je vsekakor (pre)več. Ni jih pa dovolj, da bi se zganila pravna država. Katera pravna država? Dobro vprašanje.

Gre le za veliko bančno tveganje?

Posojilo, ki ga je Banka Koper odobrila Zoranu Jankoviću, naj bi, hočeš, nočeš, za posojilodajalko pomenilo najmanj veliko tveganje. Le zakaj bi mu ugledna tuja banka tako nepremišljeno (neodgovorno, tvegano) odobrila tako velik kredit, če tega, kot pravi Janković, ni storila le na lepe oči? Mogoča odgovora sta dva. Prvič, Banka Koper je bila pripravljena Jankoviću pogledati skozi prste zato, ker ve, da je, odkar Janković županuje našemu glavnemu mestu, z Mestno občino Ljubljana (MOL) sklenila že za skoraj 200 milijonov evrov poslov. Drugič, Janković je še vedno najvplivnejši član vodstva Pozitivne Slovenije, ta je ta hip največja vladna stranka, predsednica zdajšnje vlade Alenka Bratušek pa je Jankovićeva tesna politična sopotnica in ena od ključnih članic vodstva Pozitivne Slovenije. Mar ni s tem kreditni krog za Banko Koper dovolj varno sklenjen? Čemu bi potem uprava Banke Koper sploh razmišljala, ali ne bi še dodatno zavarovala Jankovićevega superposojila?

Deli s prijatelji