NE NASEDAJTE

Nateg: Zadeli ste kupon za gorivo v vrednosti 1000 evrov

Objavljeno 22. avgust 2015 11.32 | Posodobljeno 21. avgust 2015 10.58 | Piše: T. L.

Ne nasedajte lažnim SMS-sporočilom: ne boste dobili kupona za 1000 evrov, iphona ali samsunga, namesto tega boste sami plačali.

LJUBLJANA – Nepridipravi nikoli ne spijo. Sploh v času vsesplošne razširjenosti spletnih storitev in uporabe mobilnih telefonov. Tokrat nevarnost preti uporabnikom aplikacije Viber, ki je namenjena brezplačnemu pošiljanju sporočil in klicanju prek interneta. V aplikaciji se namreč širijo lažna sporočila, ki vas lahko udarijo po denarnici.

Prejemniki dobijo sporočilo, da naj bi prejeli kupon za gorivo v vrednosti 1000 evrov, v resnici pa gre za ukano, da se prijavite v plačniško SMS-storitev, opozarjajo pri projektu Varni na internetu. Prejemnikom 'srečnega' SMS-sporočila priporočajo, da ga – zbrišejo.

image

Previdno, ne boste dobili kupona za 1000 evrov, ampak za 20 evrov višji račun za telefon (vir: Varni na internetu).

Ne boste dobili iphona ali samsunga

Na spletni strani Varni na internetu namreč opozarjajo, da se podobne lažne nagradne igre v zadnjem času kar vrstijo in uporabniki Viberja prejemajo različne verzije lažnih sporočil o možnih nagradah. Vsa so poslana s telefonskih številk, ki imajo kitajsko klicno kodo +86. Vse pa imajo cilj, da ukanijo in finančno oškodujejo prejemnika sporočila.  

Sporočila vsebujejo povezavo do spletne strani, kjer pa uporabniki ne najdejo obljubljene nagrade, temveč jih skušajo ukaniti, da se prijavijo v plačniško SMS-storitev. Nekatere povezave pa vodijo v lažne spletne trgovine, kjer bi nakup krepko olajšal denarnico naivneža.

image

 

Sporočila se razpošljejo na vse kontakte

Dosedanja lažna sporočila o osvojeni nagradi so uporabnike usmerila na spletno stran s ponovnim obvestilom o nagradi, kjer so morali v naslednjem koraku obvestilo posredovati vsem svojim kontaktom v aplikaciji. Če je uporabnik sledil navodilom na spletni strani, je v zadnjem koraku moral vpisati svojo telefonsko številko. Drobni tisk pa razkrije, da se uporabnik z vpisom svoje telefonske številke pravzaprav prijavi v plačljivo naročniško SMS-storitev, ki bo njegov račun stanjšala za 4,98 evra na teden.

Kaj storiti?

Kaj lahko storite, če ste vpisali svojo telefonsko številko? Na spletni strani, kjer ste jo vpisali, poiščite navodila za odjavo naročniške storitve, piše na spletni strani Varni na internetu, kjer dodajajo, da je treba v prihodnje razmisliti pred sodelovanjem v sumljivi nagradni igri, v kateri je pogoj za sodelovanje razpošiljanje sporočil vašim kontaktom. 

Deli s prijatelji