ZA CELO DRUŽINO

Narejene za igranje

Objavljeno 06. avgust 2017 09.41 | Posodobljeno 06. avgust 2017 09.42 | Piše: Staš Ivanc

V Sloveniji je kar trajalo, da so se videokonzole prijele, saj so se resne igre igrale le na osebnih računalnikih

Switch proti PS4 proti xbox one. Vsak ima nekaj svojega.

Poleg osebnih računalnikov, ki med resnimi igričarji še vedno veljajo za ultimativno, a tudi najdražjo igralsko izkušnjo, nas že več desetletij kratkočasijo tudi videokonzole. Sedanjo generacijo – recimo temu ta zaresnih konzol – dejansko predstavljajo le tri: Sony playstation 4 in Microsoft xbox one (oba v več izvedenkah) ter Nintendo switch.

Sveta trojica

A navadnemu smrtniku to ne pove kaj dosti. Imena poznamo tako rekoč vsi, a za kaj več je treba že malce pobrskati po internetu. Na kratko bi lahko povzeli takole: PS4 in xbox one sta strojno zmogljivi klasični domači videokonzoli s pestrim naborom iger, medtem ko je switch na papirju slabotnejši, a ima malce drugačen vmesnik oziroma kontroler, je deloma prenosen, igre zanj pa so tako dodelane, da te kar zabolijo oči, pa čeprav ne ponuja slike 4K UHD, medtem ko jo Sony in Microsoft predvajata tako za igre kakor za video, le da ima PS4 eno slabost: niti pro verzija nima vgrajene 4K bluray enote, medtem ko jo nadgrajeni xbox one s ima. Zato pa ima PS4 pro lepšo 4K-grafiko v igrah.

Cene iger so kar zasoljene, zato pa obstaja bujen trg rabljenih iger.

Ekskluzivni naslovi

PS4 in xbox si veliko naslovov delita z osebnimi računalniki, medtem ko so Nintendovi naslovi narejeni prav in samo zanj, kot sta The Legend of Zelda: Breath of the Wild in Mario Kart 8 deluxe, kar pa ne pomeni, da Sony in Microsoft za svoji konzoli nimata odličnih ekskluziv. Microsoft odlično služi na račun franšiz Gears of War, Halo in Forza, medtem ko se PS4 lahko pohvali z ekskluzivno serijo Uncharted, Horizon: Zero Dawn, Bloodborne in fenomenalnim The Last of Us.
Ima pa Microsoftova konzola eno veliko prednost pred Sonyjevo: na xboix one delujejo tudi igre za prejšnjo generacijo xbox 360. No, vsaj večina, česar pa ne moremo trditi za PS4, ki je popolnoma nekompatibilen z igrami za PS3.

Izenačene cene

Po cenah so vsi trije v slovenskih trgovinah precej izenačeni. Za PS4 pro je treba odšteti štiri stotake, za xbox one s in priloženo igro 50 evrov manj, switch pa nas bo olajšal za 340 evrov. Kar se tiče cen PS 4 in switch, so primerljive z evropskimi, medtem ko se da xbox one s na španskem amazonu dobiti že za slabih 240 evrov. Res pa je, da nimajo dostave v Slovenijo.

Kakor koli že, z vsako konzolo se da odlično zabavati. In če se nam zdijo cene iger v trgovinah, še posebno takoj po izidu, previsoke, ni odveč pogledati v kak spletni oglasnik, saj je ponudba rabljenih iger čedalje boljša in ugodnejša. Lastniki prejšnjih generacij konzol se tega še kako dobro zavedajo, saj se da dobiti posamezne naslove za (prejšnji generaciji) PS3 ali xbox 360 že za borih pet evrov. Zdaj pa le kontroler v roke in pred televizor!

Deli s prijatelji