PORTUGALSKA

Namesto na pokopališča, za 1. november v službo

Objavljeno 10. maj 2012 15.14 | Posodobljeno 10. maj 2012 15.14 | Piše: S. J., STA

Portugalci se bodo zaradi varčevanje odpovedali kar štirim praznikom, dvema državnima in dvema verskima.

Od leta 2013 bodo Portugalci 1. november preživljali v službi in ne na pokopališčih.

LIZBONA –  Portugalska bo zaradi hude gospodarske krize s prihodnjim letom začasno ukinila štiri dela proste dneve od skupno 14, kolikor jih imajo zdaj. Ukrep, ki je omejen na pet let, naj bi Portugalski pomagal pri premagovanju gospodarske in finančne krize ter vnovičnem zagonu gospodarstva.

Portugalci se bodo s prihodnjim letom začasno poslovili od praznika republike, ki ga obeležujejo 5. oktobra, in dneva neodvisnosti, 1. decembra. V službo pa se bodo po novem odpravili tudi 1. novembra, na dan vseh svetih, in na praznik svetega Rešnjega telesa, ki sledi 60 dni po veliki noči.

Evropska unija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad (IMF) so obubožani Portugalski lani namenili 78 milijard evrov pomoči, v zameno pa je morala Lizbona privoliti v ostre varčevalne ukrepe.

Dogovor z Vatikanom

Za ukinitev cerkvenih praznikov je bil sicer potreben dogovor z Vatikanom, saj so cerkveni prazniki na Portugalskem določeni v skladu s konkordatom iz leta 2004. Po poročanju medijev je Vatikan sam določil, katera cerkvena praznika na Portugalskem začasno ne bosta dela prosta dneva. 

Deli s prijatelji