GENIJ

Najmlajši Microsoftov svetovalec ima pet let

Objavljeno 21. november 2014 16.57 | Posodobljeno 21. november 2014 16.57 | Piše: B. P.

Deček je uspešno opravil test in postavil rekord kot najmlajši svetovalec za Windows 8.1.

Svetovni dan protokola IPv6.

BIRMINGHAM – Petletni Ayan Qureshi je postal najmlajši Microsoftov svetovalec za Windows 8.1 po tem, ko je uspešno opravil njihov test.

Deček je šele začel obiskovati prvi razred osnovne šole, pa je že prestopil prag univerze, kjer je testiranje potekalo. Profesorji na univerzi v Birminghamu mu najprej sicer niso hoteli odobriti prošnje za opravljanja testa, a so vodilni v Microsoftu rekli »zakaj pa ne?« in deček je dobil priložnost, ki jo je dodobra izkoristil. Postal je najmlajša oseba v zgodovini, ki je opravila omenjeni test.

Pred njim je rekord pripadal komaj leto dni starejšemu Pakistancu Mehrozu Yawarju. Ayana je pred dvema letoma nad računalniki navdušil njegov oče, informacijski svetovalec, ki je že kmalu ugotovil, da ima malček nenavaden talent, in pred petimi meseci ga je začel pripravljati na omenjeni test.

»Ayana so zelo zanimali računalniki, vedno se mi je motal po pisarni, ko sem delal. Začel sem mu razlagati osnove programske in strojne opreme ter opazil, da si je vse zapomnil. V hiši sem mu uredil računalniški laboratorij in je bil povsem navdušen,« je povedal Ayanov oče, ki je na sina neizmerno ponosen.

Kljub temu da je deček uspešno opravil test za svetovalca, pa bo na službo pri Microsoftu moral počakati še osem let, saj je enostavno premlad.

Deli s prijatelji