OPEL

Najmanjši je adam

Objavljeno 25. november 2012 18.32 | Posodobljeno 25. november 2012 18.31 | Piše: Janez Kovačič

Nemški Opel predstavlja adama, najmanjše vozilo avtomobilske hiše, ki bo na naše ceste zapeljal prihodnje leto.

Adam je najnovejši in tudi najmanjši opel. Mestni značaj je nesporen, želja po ugajanju prav tako (foto: Janez Kovačič).

Leta 1837 se je rodil Adam Opel, ustanovitelj nemške avtomobilske hiše (v resnici nikoli ni videl nobenega opla), ki je že od sredine 30. let prejšnjega stoletja v rokah ameriškega General Motorsa. Umrl je 58 let pozneje – in sedaj se je rodil še enkrat. Opel adam je najmanjši avto tovarne iz dolgočasno nemškega Rüsselsheima – je torej avtomobilska reinkarnacija svojega ustanovitelja.

Nagovarja predvsem mlade

Ker je najmanjši, v dolžino meri manj kot 370 centimetrov. Tako majhnega avtomobila Opel še ni imel, tekmuje predvsem s fiatom 500, pod ne preveč ostre konkurente pa štejejo še minija, audija A1, citroëna DS3 in morda še kakšnega. Adam je spočet v Nemčiji, tam bo tudi nastajal, v tržnem pogledu za tovarno ni usodnega pomena, a kaj drugega kot dobrega sprejema pri kupcih ne morejo imeti v mislih. V oblikovnem pogledu ponuja (morda) nekaj značilnih oplovskih karoserijskih potez, v vsakem primeru pa bo nagovarjal predvsem mlajšo publiko, ki naj bi ji bila po okusu latinska privlačnost najmanjšega in najnovejšega opla. In malček bo ponujal marsikaj.

Tako pravijo: adam je oziroma bo (na trge se bo pripeljal februarja ali marca, verjetno najprej v Nemčiji) najbolj individualiziran mali avtomobil! Pomeni, da bo mogoče izbirati med številnimi barvami, opremo, oblazinjenji, platišči, motorji ipd. Želijo ustreči zelo raznolikim željam, okusom, zahtevam, potrebam. Naj naštejem: karoserija bo na voljo v 12 barvah, med katerimi so – dobro berite imena – tudi james blonde, white fever, purple fiction, i'll be black ipd. Zveni znano? To so seveda malenkost spremenjena imena znanih filmov! Adamova streha, ki ji, ne vem zakaj, pravijo plavajoča, bo lahko obarvana v enaki barvi kot ves avto, lahko bo drugačna, pri čemer ponujajo svetlečo i'll be black, svetlo/temno white my fire in temno men in brown. Ni veliko? Prav, gremo naprej. Na prodaj bo 31 oblik, barv in velikosti kolesnih platišč. Osnovni opremski paketi bodo trije, in sicer adam glam, jam in slam. Notranjost bo obarvana v štirih barvah, oblazinjenj sedežev bo 15, notranjih dekorjev pa kar 19 v 11 barvah... Je dovolj? Če ni, potem utegne adam razveseljevati tudi s poslikanim stropom v treh različicah. Romantikom naj bi bila še posebno všeč izvedba stropa adam starlight s 64 svetlečimi diodami, ki menda pričarajo slovesno, nekakšno predbožično ozračje ... Očitno je, da so individualizacijo pri Oplu vzeli zelo resno. In kaj bo še na prodaj?

Vrsta povezav

Ker je avtomobilski svet takšen, kot je, bo ob vsem tem mali opel še najbolje povezan v svojem razredu, in sicer informacijsko. Zabavno-informacijski sistem intellilink bo omogočal povezavo z iphonom (logično) in prek operacijskega sistema android še z drugimi pametnimi telefoni, seveda tudi z navigacijo bringgo. Seznam elektronskih sistemov za varnejšo in udobnejšo vožnjo ne bo kratek: park assist (samodejno parkiranje), side blind spot alert (pokrivanje mrtvega kota v vzvratnih ogledalih), esp plus (stabilnost vozila), cruise control (tempomat), ogrevan volan, flex fix (prtljažnik, ki ga, ko ga ne potrebuješ, potisneš v odbijač) in tako naprej oziroma nazaj.

Motorje in drugo omenjam zgolj mimogrede. Filozofija je razumljiva: majhen avto, razmeroma šibki motorji. Dva bencinska, prvi z gibno prostornino 1,2 litra in 51 kW/70 KM, drugi je 1,4-litrski motor v dveh izvedbah (64 kW/87 KM in 74 kW/100 KM). Izbral bi slednjega – kljub skromnim gabaritom in mestnemu značaju nekaj več KM nikoli ne more škodovati. Menjalnik je oziroma bo na začetku zgolj ročni petstopenjski, pogon bo na prednji kolesi.

Mali adam bo v osnovni različici najverjetneje stal okoli 12.000 evrov. Veliko, a očitno je, da noče biti avto kar tako. In jasno – upa na tržni raj, pa čeprav brez Eve. 

Deli s prijatelji