JAGODNI IZBOR

Najboljši mp3-predvajalniki

Objavljeno 28. avgust 2017 18.33 | Posodobljeno 28. avgust 2017 18.33 | Piše: S. I.

Prenosni predvajalniki glasbe nas še ne mislijo zapustiti.

Foto Astell & Kern

Prenosni mp3-predvajalniki so doživeli precejšen udarec z razvojem pametnih telefonov, ki imajo vedno več pomnilnika (po možnosti razširljivega), svoje pa so (vsaj na zahodu, pri nas še vedno preveč piratiziramo) naredili tudi spletni pretočni servisi oziroma njihove aplikacije, s katerimi lahko na telefonu s plačilom mesečne naročnine poslušamo, kar si zaželimo. A namenski prenosni predvajalniki glasbe še niso izginili, saj v navezi z dobrimi slušalkami omogočajo večjo kakovost poslušanja, predvajajo vse mogoče formate, poleg tega pa tudi njihove baterije zdržijo precej dlje od telefonskih. Pa poglejmo nekaj aktualnih napravic za poslušanje glasbe.



Cowon plenue 1

V samem vrhu po kakovosti predvajanja glasbe je Cowon plenue 1. Že na prvi pogled in otip je jasno, da gre za vrhunsko napravico, ki je sposobna predvajati tako rekoč vse glasbene zapise, med njimi tudi flac, dsd in sacd. Plenue ima 128 GB spomina, ki se ga da razširiti na 256, poleg tega pa lahko deluje tudi kot pretvornik USB DAC. Le cena v Evropi je precej zasoljena: mastnih 899 evrov (v ZDA se ga da najti že za 699 dolarjev).




Astell & Kern AK jr

Eden najboljših mp3-predvajalnikov v razredu do 500 evrov je Astell & Kern AK jr, za katerega je treba pri nas odšteti 299 evrov, v ZDA pa 265 dolarjev. Za ta denar dobimo vrhunski predvajalnik, ki zna predvajati visokoresolucijski zvok, in to na različno občutljivih slušalkah, deluje pa tudi kot DAC-pretvornik. Edina prava slabost je nekoliko slabša baterija, ki zmore le devet ur predvajanja glasbe.




Sony NWZ-A10

Sony, izumitelj klasičnega kasetnega walkmana, ostaja zvest prenosnim predvajalnikom. Pri modelu NWZ-A10 za dvesto evrov dobiš odličen predvajalnik, ki predvaja vrsto (tudi visokoresolucijskih) formatov, tehta pa le 66 gramov. Baterija naj bi zdržala ves dan in vso noč, pomnilnik pa se da razširiti s spominsko kartico.




Apple iPod Touch

Apple je pred leti s svojim prvim ipodom naredil pravo revolucijo v mobilnem poslušanju glasbe, a je zadnja leta precej zmanjšal ponudbo svojih predvajalnikov glasbe. Poleg mini serij nano in shuffle se da dobiti še ipod touch, ki je videti kot iphone, le da se z njim ne da telefonirati. Za 300 evrov dobimo 32 GB pomnilnika, ima pa ta ipod eno prednost pred konkurenco: na njem deluje trgovina App Store, kar pomeni, da lahko nanj nalagamo tudi aplikacije in predvsem igrice.




SanDisk Clip Jam

SanDiskov mali predvajalnik za dobrih 50 evrov ponuja dobro zvočno kakovost in 8 GB pomnilnika, ki ga lahko pošteno razširimo s spominsko SD kartico. Je majhen, ima močno baterijo, pa še možnost poslušanja FM-radia. Prenos datotek v notranji pomnilnik je preprost in hiter (kar ni ravno nujno pri nekaterih drugih proizvajalcih), nima pa ne bluetootha ne wifija in ne podpira pretočnih servisov. Torej, klasični predvajalnik za klasične uporabnike.




 

Deli s prijatelji