NADZOR

Nadzirajte svoje zdravje

Objavljeno 17. februar 2014 00.02 | Posodobljeno 17. februar 2014 00.03 | Piše: Nenad Vučić

Zdravje je danes veliko vredno in zakaj nam ne bi napredna tehnologija pomagala pri tem, da zdravi tudi ostanemo.

Tudi medicina s pomočjo moderne tehnologije postaja vse bolj osebna. Foto: S.N.

V današnjem času ni lahko skrbeti za svoje zdravje. Časa za redne preglede pri zdravniku nimamo veliko, tudi čakalne vrste pri specialistih so strašljive, zakaj si torej ne bi pomagali s tehničnimi pripomočki, ki našim pametnim telefonom posredujejo informacije o našem življenju, navadah in telesnem stanju. Tako lahko sami s pomočjo moderne tehnike nadziramo svoje zdravstveno stanje.

Ne jejte prehitro

Splošno znano je, da je velikokrat za čezmerno težo krivo hitro prehranjevanje. Pri tem ni zmeraj najpomembnejša hitra hrana, temveč to, kako hitro smo jo zaužili. HapiFork so prve pametne vilice, ki s svetlobnim signalom in tresljaji javljajo, da jeste prehitro. Za celotni obrok naj bi potrebovali od 15 do 20 minut in tako izboljšali svoj metabolizem. Če želite nadzirati svoje navade na pametnem telefonu, lahko vilice z njim povežete prek bluetooth povezave in preverite, kako napredujete pri počasnem uživanju v hrani.

Kako deluje vaše srce?

Sistem AliveCore je kombinacija strojne opreme in aplikacije za pametni telefon, ki posreduje vse potrebne informacije o delovanju srca v le 30 minutah. Vse, kar morate storiti, je, da merilne blazinice namestite na mobilni telefon in nanje položite levo ter desno dlan, lahko pa jih položite tudi na srce. Aplikacija meritve posreduje strežniku, ta pa vam obdelane podatke pošlje nazaj v obliki za branje na zaslonu in kot PDF-dokument, ki ga lahko posredujete osebnemu zdravniku.

Za sladkorne bolnike

Ste diabetik tipa 2 in bi morali redno prejemati inzulin? Elektronska naprava Jewel Pump2 je namenjena prav temu, pravzaprav je kombinacija posodice z inzulinom in pametne mobilne naprave. Ta je povezana s posodo, kjer lahko, odvisno od izvedbe, shranite 500 ali 800 enot inzulina. Posodica je oblikovana tako, da vas med delom in športnimi dejavnostmi ne bo ovirala, tudi če boste oblečeni. Z elektronsko napravo, ki jo boste lahko pospravili v vsak žep, lahko jemljete celo vzorce krvi. Aparat jih analizira v nekaj sekundah in vam glede na vaše obroke ter dejavnosti po potrebi samodejno vbrizga inzulin.

 

Deli s prijatelji