NOVODOBNI TEKAČ

Na tek s telefonom v žepu

Objavljeno 09. september 2013 12.38 | Posodobljeno 09. september 2013 12.38 | Piše: Aleksandar Lukić

Brezplačne aplikacije za mobilnike merijo razdaljo, pulz, štejejo porabljene kalorije in še več. Če denar ni težava, si lahko privoščite pedometer ali uro, ki pot meri prek GPS.

Tehnološki čudež znamke Nike šteje tudi vaše kalorije. Foto: Nike.com

Danes brez mobilnika ne gremo nikamor – niti na tek. Programerji so zato izdelali številne športne aplikacije za pametne mobilne telefone. Te omogočajo merjenje časa, ki smo ga potrebovali, da smo premagali določeno razdaljo. Nekaj samoumevnega je postalo, da tovrstne aplikacije sproti izrisujejo pot na zaslonu, štejejo porabljene kalorije, beležijo zgodovino, uporabniku pa omogočajo tudi, da svoje dosežke deli s prijatelji. Nekateri so šli še dlje. Aplikacije uporabnika spodbujajo z vzkliki. Zakaj pa ne, če to pomaga pri stimulaciji in dosežkih?! Predstavljamo vam nekaj najpopularnejših aplikacij za tek za operacijske sisteme Android, iOS in Windows Phone.

In kar je najlepše: so brezplačne (pri nekaterih je treba uporabo več funkcij doplačati). Če imate na voljo nekaj evrov, ker mobilnega telefona med tekom pač ne želite imeti ob sebi, lahko razmislite o nakupu pedometra: so majhni, lahko se povežejo s telefonom ali z računalnikom, njihova velika prednost pa je, da jih lahko uporabljate tudi na tekaču, v telovadnici, gozdu, ni pa nujno, da so tako natančni (cene se začnejo že pri nekaj deset evrih in tudi tu velja, da za malo denarja dobite malo muzike). Če ste pripravljeni globlje seči v žep, lahko kupite uro, ki prek satelita spremlja gibanje rekreativca. Denimo Garminove, te so zagotovo ene najpopularnejših, je mogoče kupiti od okoli 130 evrov dalje.

Endomondo (android, iOS, windows phone)

To je na prvi pogled precej preprost program. Ob prvem odpiranju se registrirate, nato pa se odpre velik, pregleden in jasen zaslon belo-zelene barve. Le pritisnete na velik zelen gumb s puščico in že lahko začnete! Pretečene proge si lahko shranite in jih pozneje spet pogledate, tudi na njihovi spletni strani, kjer vidite celo sešteto zgodovino vseh tekov.

Če to aplikacijo uporabljajo tudi prijatelji, lahko tekmujete, kdo bo uspešnejši, denimo, pri kurjenju kalorij.

Runtastic (android, iOS, windows phone)

Namenjen je vsem, ki radi hodijo, za tekače, kolesarje, jahače in druge. Najprej se je treba registrirati. Poleg časa, razdalje in hitrosti meri tudi porabljene kalorije, razliko v nadmorski višini terena in drugo. Za prikaz pretečene proge uporablja Bingov zemljevid. Začetni zaslon med treningom je pregleden, če želite več podrobnosti, pa je vse le pritisk s prstom stran. Hrani tudi zgodovino aktivnosti in kaže napredek. Vsega je seveda več, če se vpišete na njihovo spletno stran.

Program je v dveh različicah: brezplačni in tisti za 4,99 evra, ki v imenu nosi še oznako PRO. Ta odklene še nekaj dodatnih storitev.

Sports Tracker (android, iOS, windows phone)

Uporabnik začne vadbo z enim klikom, določi tudi, kaj bo delal. Na izbiro ima hojo, kolesarjenje, smučanje, lahko si tudi sam izmisli dejavnost. Zemljevid se prikaže že na začetku aktivnosti, izpišejo se tudi čas izvajanja, premagana razdalja in hitrost. Za več podrobnosti uporabnik le prestavi na naslednji zaslon. Uspehe je mogoče deliti na družabnih omrežjih, kot sta facebook in twitter, uporabnik si lahko svojo zgodovino ogleda tudi na njihovi spletni strani. Sports Tracker je brezplačen.

Nike+ Running 
(android, iOS)

Brezplačna aplikacija proizvajalca športne obutve (tudi Adidas ima svojo, imenovano miCoach, le da ni tako priljubljena) je na prvi pogled zelo preprosta, kljub temu pa zadovolji vse potrebe tekača. Beleži pretečene kilometre, šteje čas in porabljene kalorije, pretečene poti pa si lahko tudi shraniš. Na istih progah lahko nato spremljate napredek. Že ob startu, če je račun povezan s facebookom, lahko to tekač objavi, nato pa mu telefon ob vsakem všečku ali komentarju v slušalke vpije cheers (za spodbudo). Z aplikacijo je mogoče poslušati glasbo, ki je naložena na mobilniku.

MapMyRun (android, iOS)

Zapisuje čas vadbe, razdaljo, povprečen čas in hitrost, porabljene kalorije, premagano višinsko razdaljo, pot označuje tudi na zemljevidu. Vse podatke lahko uporabnik naloži na njihovo spletno stran in spremlja svoj napredek. Proizvajalec navaja, da je aplikacija dosegljiva tudi za windows phone, a je na spletni strani Marketplace prek mobilnika nismo našli.

RunKeeper (android, iOS)

Uporabljalo naj bi ga že več kot 20 milijonov ljudi po vsem svetu. Spremlja vse: od razdalje do srčnega utripa, prikaže tudi karto s premagano potjo. Shranjuje zgodovino (tudi na spletni strani), uporabnik lahko nastavi cilje, ob rekordih pa ga aplikacija o tem obvesti. RunKeeper je bilo včasih mogoče uporabljati tudi na windows phonu, a se je razvijalec odločil, da se bo raje osredinil na druge platforme.

Deli s prijatelji