STRESNO

Moja zagata s sistemom iOS 8

Objavljeno 18. september 2014 13.16 | Posodobljeno 18. september 2014 13.18 | Piše: Branka Grbin

Včeraj so Applovi uporabniki dobili nov, posodobljen sistem, nekateri pa so ob nadgradnji izgubili kar nekaj živcev.

Tisti, ki so sistem posodobili na telefonu in ne prek računalnika, menda niso imeli težav.

Ne bom trdila, da se nisem veselila novega sistema iOS 8 za moj iPhone 5S, a takoj, ko sem se lotila nadgradnje, mi je bilo žal, da nisem počakala nekaj dni, da se stvar malo poleže in bi vse skupaj potekalo brez težav. Tako pa sem se s tem ukvarjala slabi dve uri.

Varnostna kopija nujna

Najprej je priporočljivo, da ima vaš iphone napolnjeno baterijo ter da si na računalnik ali iCloud naredite varnostno kopijo (backup). To sem kasneje nujno potrebovala. Ko je računalnik zaključil ustvarjanje varnostne kopije, sem začela nadgradnjo, ki je trajala 22 minut. Tik pred koncem pa: error. Telefon se ni več hotel povezati z iTunesi, prav tako pa se ni hotel vključiti – na zaslonu se je pojavljalo le sporočilo, da moram telefon povezati z iTunesi, a brez uspeha.

Očitno je Apple predvidel take težave, zato je imel pripravljen link do strani, kjer je predlagal rešitve. Prva je bila, da nadgradiš iTunese. Help > Check for Updates in potem nadgradnja. Nato bi moralo vse potekati gladko. A ni. Zataknilo se je pri Check for Updates, saj je sporočalo, da je prišlo do napake. Očitno je nadgradnjo naenkrat hotelo preveč uporabnikov, zato smo obtičali. Po dveh vnovičnih zagonih računalnika in nadgradnji windowsov (kar je bilo prav tako priporočilo Appla) ter po besnenju, ker je bil telefon neodziven, so se iTunesi končno prebudili.

Obnovitev in povrnitev na tovarniške nastavitve

Sledili sta popolna obnovitev in povrnitev na tovarniške storitve. Še dobro, da sem pred slabo uro naredila varnostno kopijo! Od tod je šlo potem vse gladko. Po obnovitvi me je iTunes povprašal po varnostni kopiji, nato pa je sam začel nalagati sistem iOS 8.

Nekateri čakali več ur

Med čakanjem sem brskala po ipadu in ugotovila, da nisem edina. Na instagramu so ljudje besneli nad počasnim nalaganjem sistema, saj je nekaterim pisalo, da bo vse skupaj trajalo štiri, pet in celo 19 ur! Okoli 20.30 je bilo pod značko #ios8 že 86 tisoč zadetkov in pri skoraj vseh so se Applovi navdušenci jezili zaradi nadgradnje. K sreči meni ni bilo treba čakati tako dolgo. Le približno 15 minut.

Čakanje se je izplačalo

A kljub temu imam po tem stresnem nalaganju občutek, da imam nov telefon. Apple nam je namreč podaril aplikacijo za zdravje in iBooks, najbolj pa mi je všeč aplikacija Tips, kjer so zbrane vse novosti. Moj iphone naenkrat zmore več:

  • Hitrejše je odzivanje na sporočila in obvestila s preprostim potegom navzdol na zgornjem delu zaslona.
  • Izboljšano je pošiljanje avdio sporočil.
  • Boljše in hitrejše je urejanje elektronske pošte.
  • Siri je postala poznavalka glasbe, saj jo lahko vprašaš, katera pesem je to (What song is this?), in v slogu Shazama bo odgovorila.
  • Pri elektronski pošti je odlična še ena funkcija: če čakaš na nujen odgovor, lahko označiš, da te iphone o tem takoj obvesti.
  • Če dvakrat pritisneš edini gumb na iphonu, se v zgornji vrstici pojavijo kontakti, s katerimi lahko hitreje komunicirate na različne načine.
  • Pri SMS lahko vidite natančno uro poslanih sporočil.
  • Datoteke, kot so filmi, slike, glasba, lahko s prijatelji delite prek iClouda.
  • In še: fotoaparatu so dodali samosprožilec.
Deli s prijatelji