TEST

Mobilni telefon, ki ga boste vzeli s seboj v vodo

Objavljeno 15. april 2013 18.31 | Posodobljeno 15. april 2013 18.31 | Piše: Aleksandar Lukić

Sony Xperia Z ima kamero zmogljivosti 13 megapikslov, ki vas na suhem ali mokrem ne bo pustila na cedilu.

Na mobilnem trgu je poplava pametnih mobilnikov. Danes vam predstavljamo takšnega, ki ga dobesedno lahko poplavi, pa bo še vedno deloval. To je Sony Xperia Z.

Če ste navajeni manjših mobilnikov, se vam bo ta zdel velik. Dolg je 139, širok 71 milimetrov, debel pa vsega 7,9 milimetra. Pri teh dimenzijah premore petpalčni (12,7 centimetra) zaslon, ki je sposoben prikazati sliko visoke (HD) ločljivosti – 1920 krat 1080 slikovnih točk. Če imate manjše roke, ga boste morali uporabljati z obema. Na prvi pogled se zdi težek, a ko ga primete v roke, ugotovite, da ni tako. V specifikaciji je navedeno, da je težak vsega 146 gramov. Mi ga nismo tehtali, lahko pa zapišemo, da se zdi res lahek.

image
Preklapljanje poteka hitro, brez zatikanja. Ob povezavi v domače omrežje je mobilnik hitro ugotovil, da se lahko poveže s televizorjem. Predvajanje fotografij na njem je bilo tako le klik stran.
Uporabna nasveta

PRINT SCREEN. Naredite ga tako, da pritisnete hkrati okroglo tipko za prižiganje/ugašanje mobilnika in tipko za stišanje glasnosti.

RESETIRANJE MOBILNIKA.
Za pet sekund pridržite hkrati okroglo tipko za prižiganje/ugašanje mobilnika in tipko za pojačanje glasnosti.

Velik elegantnež

Ohišje je preprosto, elegantno, le z dvema vidnima gumboma na desni strani. Z okroglim (srebrne barve) se aparat prižge in ugasne, medtem ko je prižgan, pa se z enkratnim pritiskom nanj mobilnik zaklene oziroma zbudi zaslon. Druga, podolgovata tipka je za nastavljanje glasnosti (pritisk gor zvok poveča, pritisk navzdol pa utiša). Vsi vhodi so skriti pod pokrovčki, ki so pričvrščeni na aparat (da jih ne izgubite) in aparat ščitijo pred vdorom praha in vode. Na desni strani je nad tipko za vklop aparata vhod za SIM-kartico (mikro SIM), na levi pa sta pod pokrovčkom skrita mikro USB, prek katerega polnite mobilnik ali ga povežete z računalnikom, pod njim pa še vhod za spominsko kartico (mikro SD). Na vrhu mobilnika se pod pokrovčkom skriva še vhod za slušalke. Na zadnji strani je kamera, ki omogoča zajem slike do 13 milijonov slikovnih točk, sprednja pa omogoča kakovost do dveh milijonov točk. Z zadnjo kamero je mogoče snemati HD (1080p) videe.

Zaščitna folija

Sprednja in zadnja ploščica sta iz posebnega odpornega stekla. Ko mobilnik dobite, je prek obeh ploščic že prelepljena zaščitna folija, ki naj bi preprečila, da bi se steklo zdrobilo. Njena funkcija je tudi, da prestreže vse morebitne praske ključev in podobnih zadev, ki se lahko znajdejo v vaših žepih ob mobilniku. Kot pri vseh mobilnikih z na dotik občutljivimi zasloni, so tudi pri Xperii Z odtisi prstov prekletstvo, ki se mu enostavno ne da izogniti. Če jih nočete, boste morali kupiti mobilnik brez takšnega zaslona. Pri tako imenovanih praskalnih (»scratch«) testih (praskanje zaslona), ki smo jih našli na youtubu, navajajo, da naj bi kupec z mobilnikom dobil še rezervno zaščitno folijo. V našem kompletu je ni bilo, je pa res, da so mobilnik pred nami preizkusili že drugi in rezervno folijo morebiti že porabili.

image
Za brskanje po spletu je zaslon ravno dovolj velik.

Odlične barve

Na mobilnik je nameščen operacijski sistem Android 4.1.2 (Jelly Bean). Ko smo ga prvič prižgali, so nas navdušile odlične barve na zaslonu. Slikovne točke na zaslonu so tako majhne, da jih s prostim očesom ne boste razločili (gostota 443 ppi – pixels per inch). Nekoliko bolj sprane barve boste zaznali le, če boste videe gledali v dvoje. Če namreč gledate na zaslon pod kotom (od strani), barve delujejo nekoliko manj intenzivno, a še vedno zadovoljivo. Pri precejšnji uporabi – push email, malenkost igranja igric, brskanje po spletu, nenehno prižgan WLAN, pisanje SMS-sporočil, fotografiranje – je mobilnik zdržal do večera. Trajanje baterije bi lahko podaljšali z vklopom funkcije »stamina«, ki izklopi podatkovni prenos (prek omrežja GSM ali WiFi) ob izklopu zaslona (klice in SMS-sporočila uporabnik še vedno normalno prejema). Seveda si uporabnik lahko nastavi, katere aplikacije lahko uporabljajo podatkovni prenos tudi ob ugasnjenem zaslonu mobilnika. Proizvajalec na spletni strani obljublja do štirikrat in več podaljšano trajanje baterije z vklopom omenjene funkcije. Zaradi časovne stiske nam tega ni uspelo preizkusiti.

V notranjosti aparata je štirijedrni procesor, ki odlično poskrbi za odzivno delovanje mobilnika. Pri igranju igric se ni zatikalo, pri ogledovanju (krajših) posnetkov tudi ne (pri tem pomaga tudi Mobile BRAVIA Engine 2). Androidov vmesnik je enostaven in jasen. Klasično uporabnika na dnu zaslona pričakajo tri tipke: nazaj, domov in tretja, ki prikaže pogosto uporabljene aplikacije.

Deli s prijatelji