RAZKRIVANJE

Microsoft: Iz Slovenije dva zahtevka za razkritje informacij

Objavljeno 22. marec 2013 14.38 | Posodobljeno 22. marec 2013 14.38 | Piše: STA, T. L.

V nobenem primeru ni prišlo do razkritja informacij, kažejo podatkih v poročilu.

Pazite se spletnih goljufij.

WASHINGTON – Ameriški računalniški velikan Microsoft je nedavno razkril statistike prejetih zahtevkov za posredovanje informacij. V letu 2012 je prejel več kot 75.000 uradnih zahtevkov, največ od organov pregona v ZDA, Veliki Britaniji in Turčiji. Od slovenskih organov pregona je podjetje prejelo le dva zahtevka.

Microsoft je od slovenskih organov prejel en zahtevek za razkritje informacij o treh uporabniških imenih za storitev skype, še enega pa je prejel za razkritje informacij o uporabniku »ostalih Microsoftovih storitev«. V nobenem primeru ni prišlo do razkritja informacij, kažejo podatkih v poročilu, objavljenem na Microsoftovi spletni strani za korporativno državljanstvo.

Največ zahtevkov iz ZDA, Velike Britanije, Turčije, Nemčije in Francije

Od vseh 75.378 zahtevkov od organov po svetu je Microsoft vsebino razkril le v dobrih dveh odstotkih primerov, je pa razkril precej več »nevsebinskih« podatkov, kot so elektronski naslov, ime, lokacija in IP-naslov. Te je razkril kar v 80 odstotkih primerov. Ti podatki ne vključujejo storitve skype, ki jo je Microsoft kupil leta 2011.

Sicer pa je kar dve tretjini uspešnih zahtevkov prišlo iz samo petih držav – ZDA, Velike Britanije, Turčije, Nemčije in Francije. Iz ZDA in Turčije je skupno prišlo po nekaj več kot 11.000 zahtevkov, iz Velike Britanije pa 9000.

Deli s prijatelji