MOBILNA TELEFONIJA

Ločljivostni prvak

Objavljeno 03. julij 2017 09.41 | Posodobljeno 03. julij 2017 09.42 | Piše: Staš Ivanc

Sony xperia XZ premium je prvi pametni telefon s pravim 4K UHD-zaslonom.

Komaj čakam, da bo kdo končno izdelal popoln pametni telefon. Saj je res, da so se nekateri proizvajalci temu idealu že močno približali, a kaj ko ima še tako dober telefon vedno kakšno hibo. Denimo, apple iphone 7 ima tisto moteče štrlečo lečo kamere (manko avdioizhoda me niti ne moti), samsung galaxy S8 ima težave s prepoznavanjem šarenice pa tudi digitalna pomočnica bixby ga lomi, huawei P10 je v primerjavi z njima malce procesorsko podhranjen, HTC U ultra je preprosto ogromen, LG G6 je malce preveč dojemljiv za neželene dotike zaslona, skratka, nikoli nismo zadovoljni. Kaj pa novi Sonyjev prvak, imenovan xperia XZ premium? Kaj pa bomo pri njem našli motečega razen cene v višini 750 evrov?

Ultraločljivi zaslon

Xperia XZ premium je prvi pametni telefon s pravo ultravisoko 4K-razločljivostjo zaslona, pa še višji dinamični kontrast (HDR) pozna. Saj bi človek kaj takšnega od Sonyja tudi pričakoval glede na to, da je eden vodilnih na področju razvoja 4K UHD-videa. Res je, da telefon v ta način preklopi le, kadar predvaja 4K-vsebino, sicer pa 5,5-palčni zaslon deluje z »le« 1920-krat 1080 pikami. V praksi razlike ne opaziš, zato pa telefon z novim Qualcommovim snapdragonom 835 tudi na ta račun teče kot namazan. No, slika je res fantastična in nadpovprečno svetla, a zaradi visoke odbojnosti stekla v močnem soncu še vedno ni berljiva brez težav.

Dovršen dizajn, čeprav je telefon malce velik.

Fotosony

Sony je bil še pred vstopom v svet mobilnikov eden velikih igralcev na trgu fotoaparatov, in to tradicijo ohranja oziroma poskuša ohranjati tudi pri svojih najboljših pametnih telefonih. Nova 19 MP-kamera (v širokozaslonskem načinu ima odličnih 17 MP pik) je hitra in odzivna ter dela odlične fotografije, pri čemer bodo ljubiteljski fotografi še kako cenili Sonyjevo tipko na desnem robu aparata, ki deluje kot sprožilec. Prednja selfie 13 MP-kamera je odlična, zvok pa se predvaja v pravi stereotehniki, in ne kot dvosistemski zvočnik, kar počno nekateri proizvajalci, aparat pa je naphan še s Sonyjevimi nadgradnjami za še boljši zvok. Video je tudi vrhunski: na voljo je 4K UHD, FHD s 30 in 60 sličicami na sekundo ter izjemni superpočasni način, ki v ločljivosti 720p naredi kar 960 sličic v sekundi – najhujši konkurenti jih zmorejo največ 240. Baterija je zmogljiva, dejansko sem jo lahko polnil vsak drugi dan. Priznati pa moram, da telefona nisem ponudil hčerki, ki je s svojimi igricami sposobna v enem dopoldnevu spraviti še tako močno baterijo na kolena. Še zadnji android 7.1 je naložen, in to s skoraj neopaznim uporabniškim vmesnikom. Pa še vodoodporen je.

Mu sploh kaj manjka?

No, pa smo tam. Sony xperia XZ premium je resnično »premijski« telefon, a ima tudi svoje hibe. Najbolj ga tarejo velikost in široki robovi ob zaslonu, in to v času, ko se vedno več proizvajalcev odloča za minimalne. Stranska robova sta sicer zaobljena, a debela celo več milimetrov. Tudi tista zgoraj in spodaj sta za te čase naravnost velikanska. Sam telefon je z 8 milimetri lepo tanek in tudi kamera je poravnana z modnim steklenim hrbtiščem, le malce težak je: tehta namreč precejšnjih 190 gramov, kar je dva gramčka več celo od težkokategorniškega iphona 7 plus, galaxy S8 pa tehta le 155 gramčkov. Ampak nekaj smo morali najti, kajne?

Deli s prijatelji